To BBC «κατακεραυνώνει» την Κύπρο για τις Φιλιππινέζες με αφορμή τον serial killer – «Σύγχρονοι σκλάβοι»

  • Το βρετανικό δίκτυο BBC κάνει μια εκτενή αναφορά στις συνθήκες εργασίας των Φιλλπινέζων εργατών και εργατριών στην Κύπρο με αφορμή τη δράση του «Oρεστη»
  • «Ζούμε σαν σκλάβοι» αναφέρουν οι ίδιοι
  • «Το όλο σύστημα είναι κατασκευασμένο για να τους κρατήσει απομονωμένους» ομολογούν αρμόδιες ΜΚΟ

Με αφορμή τις σοκαριστικές αποκαλύψεις  τη δράση του serial killer «Ορέστη» στην Κύπρο, το BBC βγάζει στη δημοσιότητα ένα ρεπορτάζ ντοκουμέντο, με το οποίο κατακεραυνώνει το νησί για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στις οποίες αναγκάζονται να ζουν δεκάδες εργάτες από τις Φιλιππίνες όπου έχουν βρει δουλειά στο νησί.

Το βρετανικό δίκτυο δε διστάζει να τις χαρακτηρίσει  «συνθήκες σκλαβιάς». Συγκεκριμένα, γράφει το BBC, Φιλιππινέζοι διαδηλωτές κατηγόρησαν την Αστυνομία Κύπρου ότι δεν κατάφερε να διερευνήσει σωστά τις εξαφανίσεις λόγω του μεταναστευτικού τους περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σύστημα εκμετάλλευσης χιλιάδων γυναικών που μετανάστευσαν για να δουλέψουν ως οικιακοί βοηθοί.

«Οι δολοφονίες είναι μια κλήση αφύπνισης», δήλωσε η Lissa Jatass, οικιακή εργαζόμενη, η οποία τονίζει τα δικαιώματα των μεταναστριών στην Κύπρο. «Οι οικιακές βοηθοί εδώ υποφέρουν από αυτό το κακό σύστημα. Οι γυναίκες εδώ είναι οι λιγότερο εκπροσωπούμενες στην κοινωνία», ανέφερε.

Εργάζονται από 12 έως 14 ωρες τη μέρα, με λίγες ή καθόλου διακοπές

Η Ester Beatty, της Οργάνωσης Φιλιππίνων στην Κύπρο, δήλωσε ότι οι γυναίκες ήρθαν να εργαστούν στην Κύπρο επειδή ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αισθάνονταν «λίγο πιο χαλαροί». Οι συμβάσεις τους απαιτούν από τους εργοδότες τους να τους παρέχουν δωρεάν διατροφή και διαμονή.

Συνεχίζοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει πως η κ. Beatty ασχολείται τακτικά με τις καταγγελίες γυναικών των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές είναι πολύ χαμηλότερες από το ελάχιστο ποσό των 400 ευρώ. Παρά την υπογραφή συμβάσεων που προβλέπουν εβδομαδιαία εργάσιμη εβδομάδα διάρκειας 42 ωρών, η κ. Beatty δήλωσε ότι οι γυναίκες εργάζονται συχνά 12-14 ώρες την ημέρα, με λίγες ή καθόλου διακοπές, και συχνά υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση.

Η κυβέρνηση της Κύπρου λέει ότι εάν παραβιαστούν οι όροι της σύμβασης, έχει θεσπιστεί «αυστηρή διαδικασία» για την αντιμετώπιση μιας καταγγελίας. «Συνεχίζει να ενισχύει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

«Μας αντιμετωπίζουν σαν δούλους»

«Έχουμε έρθει εδώ και θυσιάζουμε την ζωή μας, έχουμε οικογένειες για να δώσουμε φαγητό, παιδιά για να στείλουμε τον μισθό μας, κάνουμε αυτό για να στηρίξουμε τα παιδιά μας», είπε η Santie, που έφτασε στην Κύπρο από τις Φιλιππίνες το 2011. «Αλλά μας αντιμετωπίζουν σαν δούλους».
Μέσα σε τρεις μήνες, ισχυρίζεται η Santie, υπέστη σεξουαλική παρενόχληση. Παραπονέθηκε στον πράκτορά της, ο οποίος της είπε ότι θα χρειαζόταν να περάσει έξι μήνες με το ζευγάρι πριν ο πράκτορας να μπορέσει να την «απελευθερώσει» και να την αφήσει να εργαστεί για κάποιον άλλο.

Ο πράκτορας, σύμφωνα πάντα με το BBC, προσπάθησε να την πείσει ότι η σεξουαλική παρενόχληση «ήταν μόνο μια φιλική αφή», αλλά τελικά έφυγε επειδή φοβόταν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για κακή μεταχείριση οικιακών βοηθών, οι οποίες τις περισσότερες φορές εργάζονται με μισθούς πολύ χαμηλούς.

Μαρτυρίες γυναικών στο BBC αναφέρουν ότι οι μετανάστριες θυσιάζουν τη ζωή τους πολλές φορές για να στηρίξουν τα παιδιά τους και ανέχονται πολύ άσχημες συμπεριφορές.

Όπως γράφει ο «Πολίτης» της Κύπρου, πληρώνουν στα πρακτορεία ποσό από 2.000 έως 7.000 δολάρια. Αν και η κυβέρνηση λέει ότι αυτές οι χρεώσεις είναι παράνομες, η γυναίκα που μιλά στο BBC λέει ότι πήρε τραπεζικό δάνειο για να πληρώσει και ότι πέρασε τον πρώτο χρόνο στην Κύπρο απλά αποπληρώνονται τους τόκους, λαμβάνοντας αρχικά τον κατώτατο μισθό των 400 ευρώ.

Οι εργαζόμενο πρέπει να βρουν εργοδότες μέσα σε ένα μήνα, διαφορετικά η άδεια εργασίας τους καθίσταται άκυρη και κινδυνεύουν να απελαθούν.

«Φοβόμουν να επιστρέψω στις Φιλιππίνες, επειδή δεν είχα πληρώσει τα τέλη μου», δήλωσε η Santie.

«Το όλο σύστημα είναι κατασκευασμένο για να τους κρατήσει απομονωμένους και ευάλωτους και αποκλεισμένους», δήλωσε ο Δώρος Πολυκάρπου από την ΚΙΣΑ (ΜΚΟ που υποστηρίζει τους μετανάστες) στο BBC. «Είναι παρόμοιες συνθήκες με τη σύγχρονη δουλεία. Φανταστείτε πώς είναι να φοβάσαι να χάσεις δουλειά και κατοικία γιατί δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω».

Η κυβέρνηση λέει ότι κάθε εργαζόμενος που αισθάνεται ότι είναι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης έχει πλήρη προστασία σύμφωνα με το Κυπριακό Δίκαιο και οι περιπτώσεις εξετάζονται από μια εξειδικευμένη μονάδα.

(Mε πληροφορίες από bbc.com, Πολίτης της Κύπρου φωτογραφία από @Kαμιά Ανοχή)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook