Τίλερσον: Ελπίζουμε ότι η Μόσχα θα σταματήσει να υποστηρίζει τον Άσαντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, μετέφερε σήμερα ένα κοινό μήνυμα των παγκόσμιων δυνάμεων που απευθύνεται προς τη Μόσχα, καταγγέλλοντας την υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στη Συρία και αναλαμβάνοντας τον παραδοσιακό ρόλο της Αμερικής ως ηγέτιδας της Δύσης εξ ονόματος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τίλερσον αναχώρησε σήμερα για τη Μόσχα από την Ιταλία, όπου συναντήθηκε με υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών.

«Είναι σαφές για εμάς πως η κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ φθάνει στο τέλος της», είπε στους δημοσιογράφους στην Ιταλία προτού αναχωρήσει από τη σύνοδο της G7 για τη Μόσχα. «Ελπίζουμε πως η ρωσική κυβέρνηση θα καταλήξει ότι έχει συμμαχήσει με έναν αναξιόπιστο εταίρο στο πρόσωπο του (σύρου προέδρου) Μπασάρ Αλ-Άσαντ», είπε.

Ο Τίλερσον είπε πως η Ρωσία απέτυχε στον ρόλο της ως αναδόχου μιας συμφωνίας το 2013 στη βάση της οποίας ο Άσαντ είχε δεσμευθεί ότι θα εγκαταλείψει το οπλοστάσιο χημικών όπλων του.

«Αυτές οι συμφωνίες όρισαν τη Ρωσία ως εγγυήτρια μιας Συρίας απαλλαγμένης από χημικά όπλα», είπε ο Τίλερσον. «Δεν είναι σαφές αν η Ρωσία δεν πήρε στα σοβαρά αυτή την υποχρέωση ή αν απλώς η Ρωσία ήταν ανίκανη. Όμως αυτή η διάκριση δεν έχει μεγάλη σημασία για τους νεκρούς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό ξανά».

Ο Τίλερσον εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο σύρος πρόεδρος θα αποχωρήσει ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στον πόλεμο που ρημάζει τη χώρα του.

«Η ελπίδα μας είναι πως ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα αποτελεί μέρος αυτού του μέλλοντος», είπε ο Τίλερσον, αφού επέμεινε στην ανάγκη ο συριακός λαός να καθορίσει το πολιτικό μέλλον του.

Έπειτα από τα πλήγματα που εξαπέλυσε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία τη νύχτα της 6ης προς 7η Απριλίου εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, σε αντίποινα για μια χημική επίθεση που αποδίδεται από τη Δύση στη Συρία, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αποτιμούν τις στρατηγικές επιλογές τους και τις ευκαιρίες ώστε να μειωθεί η βία στη Συρία», δήλωσε ο Τίλερσον ενώπιον των συναδέλφων του της G7, που συναντήθηκαν χθες και σήμερα στην Τοσκάνη.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, η στρατιωτική μας δράση ήταν μια άμεση απάντηση στη βαρβαρότητα του καθεστώτος Άσαντ», είπε.

Αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε στη Γενεύη και υποστηρίζεται από «πολλές χώρες», στην προσπάθεια να φέρουν μαζί τα διάφορα μέρη της συριακής σύγκρουσης, ο Τίλερσον διευκρίνισε πως δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν προηγηθεί μια κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στην Αστάνα του Καζακστάν για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός, δεν παρήγαγαν «πολλά αποτελέσματα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)