Τεράστιο το ποσοστό του «Ναι» από τους Τούρκους της Αυστρίας

Μεταξύ των Τούρκων υπηκόων που ζουν στην Αυστρία και έχουν δικαίωμα ψήφου στη χώρα τους, το “Ναι” στο αμφιλεγόμενο τουρκικό δημοψήφισμα συγκέντρωσε τεράστιο ποσοστό, ένα 73,23%, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που καταγράφηκε στο εξωτερικό, μετά από εκείνο στο Βέλγιο, όπου ανήλθε στο 75,1% και αποτελεί “ρεκόρ”.

Οι συνολικά 108.561 Τούρκοι της Αυστρίας οι οποίοι διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα και το δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη χώρα τους από τις 27 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου στα τουρκικά προξενεία στη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ και στο Μπρέγκεντς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μετέδωσε σήμερα το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Anadolu”, από την καταμέτρηση των ψήφων από την Αυστρία προκύπτει ότι 38.215 πρόσωπα, ή ποσοστό 73,23%, τάχθηκαν υπέρ της καθιέρωσης προεδρικού συστήματος στη χώρα τους, και 13.972 (ποσοστό 26,77%) κατά.

Στη βάση των στοιχείων που αναμεταδίδει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), στη Γερμανία το ποσοστό του “Ναι” ήταν 63,1%, στην Ολλανδία 71% και στο Βέλγιο 75,1%, με το χαμηλότερο ποσοστό του “Ναι” να έχει καταγραφεί μεταξύ των Τούρκων της Ελβετίας, μόλις στο 38%, ενώ το “Όχι” επικράτησε επίσης σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία και Δανία.

Το “Ναι” συγκέντρωσε ποσοστό 59,2% μεταξύ των καταγεγραμμένων στους καταλόγους Τούρκων του εξωτερικού, των οποίων ο αριθμός, σύμφωνα με το “Anadolu”, ανέρχεται σε 2,9 εκατομμύρια και αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου των Τούρκων ψηφοφόρων.