Τελεσίγραφο από ΗΠΑ: Αν η Τουρκία θέλει τα F-35, να αγοράσει και τους Patriot

Ξεκάθαρο μήνυμα έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Μαρτίου ο Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος ασκεί χρέη υπουργού άμυνας για τις ΗΠΑ, στην Τουρκία, εντείνοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των πάλαι ποτέ συμμάχων. 

Ο αμερικανός πολιτικός υπογράμμισε πως εάν η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα των μαχητικών αεριωθουμένων F-35,  θα πρέπει να αγοράσει και πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot. 

Το τελεσίγραφο δόθηκε κατά τη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο όπου και ο Σάναχαν, όταν ρωτήθηκε για το εάν  οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία στο πρόγραμμα του F-35 απάντησε «αναμφίβολα τη θέλουμε· είναι ανάγκη η Τουρκία να αγοράσει τους Patriot», απάντησε.

Η Ουάσινγκτον έχει αντιταχθεί στα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 εξαιτίας ανησυχιών πως θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των F-35 που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin Corp. Έφεραν ως επιχείρημα πως οι ρώσικοι πύραυλοι δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, ωστόσο η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αγορά τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook