Τα Κίτρινα Γιλέκα γύρισαν την «πλάτη» στα… Κίτρινα Γιλέκα – Προτίμησαν Λεπέν…
Μπορεί το κίνημα των κίτρινων γιλέκων να συνεχίζει τις (αισθητά μειωμένες) κινητοποιήσεις του και μάλιστα να κατέβασε και δική του πρωτοβουλία στη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά δυστυχώς από ότι φαίνεται, ακόμα και τα ίδια τα μέλη του του γύρισαν την πλάτη.

Όχι μόνο αυτό, αλλά από ότι δείχνει μια δημοσκόπηση, μεγάλο μέρος των διαδηλωτών προτίμησε την ακροδεξιά επιλογή της Μαρίν Λεπέν.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου,  το 44% των πολιτών που αισθάνονταν «κίτρινα γιλέκα» δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν για τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν, έναντι 4% για την λίστα LREM του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η πολιτική έκφραση των κίτρινων γιλέκων»στις ευρωεκλογές είναι ξεκάθαρα ο Εθνικός Συναγερμός», δήλωσε ο Ζερόμ Σεντ-Μαρί, πρόεδρος του PollingVox.

Οι δύο λίστες για τις ευρωεκλογές που προήλθαν από το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης, που προκάλεσε την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της προεδρικής θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, δεν συγκέντρωσαν παρά το 1% των ψήφων στη ψηφοφορία της Κυριακής 26 Μαΐου. 

Η λίστα «Κίτρινη Συμμαχία», με επικεφαλής τον τραγουδιστή Φρανσίς Λαλάν, εξασφάλισε περί το 0,5% των ψήφων και η λίστα «Εξέλιξη των Πολιτών», λιγότερο από το 0,5%. Αντίστοιχα, οι άλλοι σχηματισμοί στους οποίους εντάχθηκαν στελέχη των «κίτρινων γιλέκων» κατέγραψαν σκορ που κυμάνθηκαν από το 0,5% έως το 3,5%.

Αρχικά, οι δημοσκοπήσεις έδιναν πρόθεση ψήφου περί το 10% στα «κίτρινα γιλέκα», αλλά όσο οι εκλογές πλησίαζαν, τόσο το ποσοστό έπεφτε…

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook