«Συστημένο» Γιούνκερ στον Ερντογάν: Είμαι Κύπριος στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ
  • Ηχηρό μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων
  • Τσίπρας και Αναστασιάδης θέτουν ζήτημα Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ηχηρό μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εξέπεμψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου, απάντησε: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος».

Τσίπρας και Αναστασιάδης θέτουν ζήτημα Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας θέτουν από κοινού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία», ο κ. Τσίπρας απάντησε «πρώτα πρώτα η διπλωματία».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών».

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook