• Οι «κακοί, κακοί Γερμανοί», το εμπορικό πλεόνασμα και τα γερμανικά αυτοκίνητα
  • Απογοήτευση Μέρκελ για τη συμφωνία του Παρισιού – Τι λέει ο Τραμπ
  • Δεν συζητήθηκε το θέμα των ενδεχόμενων σχέσεων του Κούσνερ με τη Ρωσία
  • Yπέρ της εμπλοκής της G7 στην Συρία ο Μακρόν
  • «Η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα», υποστηρίζει ο Μακρόν

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, και η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, η οποία δίδεται, κάθε φορά, μετά το πέρας των εργασιών των συνόδων του G7 .

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και θεωρείται ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο της Σικελίας, σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Ο πρόεδρος Τραμπ μετά το γεύμα, βάσει του προγράμματος που έγινε γνωστό, θα μεταβεί στην στρατιωτική βάση της Σιγκονέλλα, όπου θα μιλήσει μόνον στους αμερικανούς στρατιώτες και στην συνέχεια θα επιβιβασθεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Δείχνουν να επιβεβαιώνονται, με τον τρόπο αυτό, οι φόβοι για ουσιαστικές αποστάσεις και διαφωνίες με τους υπόλοιπους εταίρους που συμμετέχουν στην σύνοδο της Κάτω Ιταλίας.

Το κοινό ανακοινωθέν

Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G7 επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται επίσης για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για “την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού,” ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.

Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης της ομάδας των χωρών της G7 αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν στις λοιπές χώρες της ομάδας, ως προς την έκφραση υποστήριξης των προβλεπομένων στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας -εκτός των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν “την ουσιαστική δέσμευσή τους” στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας.

Πηγές από την Ουάσινγκτον, ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του, αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού, μόλις επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα, από την εννιαήμερη επίσημη περιοδεία του.

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν της συνόδου των κρατών-μελών της ομάδας G7, αναφέρεται η ετοιμότητα των κρατών που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα προκειμένου “να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά μέτρα” κατά της Ρωσίας, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι «κακοί, κακοί Γερμανοί», το εμπορικό πλεόνασμα και τα γερμανικά αυτοκίνητα 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απέκρουσε χθες τις νέες επικρίσεις για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα από μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας σε κορυφαία στελέχη της ΕΕ πως το Βερολίνο συμπεριφέρεται «πολύ άσχημα» όσον αφορά το εμπόριο κι ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πουλάνε υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα στη χώρα του.

Η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους ότι εξήγησε στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7 στη Σικελία πως το πλεόνασμα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφείλεται σε λόγους που η Γερμανία εν μέρει αδυνατεί να ελέγξει, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ένα βήμα που σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους έχει τον στόχο να προλάβει τυχόν τιμωρητικές ενέργειες από μέρους της Ουάσινγκτον που θα οφείλονται σε μια ελλιπή εικόνα.

Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε πως ο Τραμπ είπε στους Γιούνκερ και Τουσκ: «δείτε όλα αυτά τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι φρικτό. Θα το σταματήσουμε».

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Γκάρι Κον επιβεβαίωσε εν μέρει τα δημοσιεύματα, όμως υποβάθμισε τη σημασία τους. Όντως ο Τραμπ «είπε ότι συμπεριφέρονται πολύ άσχημα όσον αφορά το εμπόριο, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τη Γερμανία», τόνισε ο Κον μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταορμίνα.

Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, που ανήλθε σε ύψος-ρεκόρ το 2016, στα 253 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλεί εντάσεις και εντός της ΕΕ, με τους εταίρους του Βερολίνου να προτρέπουν τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν εμπορικό έλλειμμα 64,9 δισεκ. δολαρίων έναντι της Γερμανίας το 2016, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Πάντως το έλλειμμα αυτό ήταν μειωμένο συγκρινόμενο με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς ($74,8 δισεκ.).

Οι επιθέσεις του Τραμπ εναντίον των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προκαλούν απορία σε πολλούς, διότι εταιρείες όπως είναι η BMW, η Daimler, ή η Volkswagen—και οι ιαπωνικές και οι κορεατικές ανταγωνίστριές τους—κατασκευάζουν τα οχήματά τους σε εργοστάσια στο έδαφος των ΗΠΑ.

Οι τρεις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απασχολούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα εργοστάσια και στις αντιπροσωπείες τους στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτουν μεγάλα εργοστάσια για τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων σε πολλές Πολιτείες που ψήφισαν τον Τραμπ το 2016: τη Νότια Καρολίνα, την Αλαμπάμα, το Τενεσί…

Οι Αμερικανοί καταναλωτές αγόρασαν περίπου 846.000 γερμανικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και ημιφορτηγά το 2016, κατά στοιχεία που συγκέντρωσε η εξειδικευμένη εταιρεία Autodata. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περί το 4,8% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων στις ΗΠΑ πέρυσι.

Απογοήτευση Μέρκελ για τη συμφωνία του Παρισιού – Τι λέει ο Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: “Θα λάβω την τελική απόφασή μου για την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την επόμενη εβδομάδα.”

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G7 είχε μία απογοητευτική συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού.

Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της.

Η ίδια, αναφέρθηκε και στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και τη μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Ετοιμότητα λήψης σκληρότερων μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών-μελών της ομάδας G7 αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα «εξελίσσεται σε ουσιαστική απειλή» για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Παράλληλα, εκφράζεται η ετοιμότητα της G7 για την ενίσχυση των μέτρων εμπορικού και οικονομικού περιορισμού κατά της Βόρειας Κορέας, εκτός κι αν εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.

Η ομάδα G7 εκφράζει επίσης, την ανησυχία της για την κατάσταση της κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, καλώντας για την αποστρατικοποίηση των αμφισβητούμενων περιοχών.

Δεν συζητήθηκε το θέμα των ενδεχόμενων σχέσεων του Κούσνερ με τη Ρωσία

Το θέμα που έχει προκύψει με ενδεχόμενες σχέσεις του Τζάρεντ Κούσνερ, με τη Ρωσία, δεν τέθηκε στην διάρκεια των εργασιών της συνόδου της ομάδας χωρών G7, δήλωσε υψηλόβαθμος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ο Κούσνερ, είναι γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κι άμισθος υψηλόβαθμος σύμβουλος του, στον Λευκό Οίκο.

Yπέρ της εμπλοκής της G7 στην Συρία ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η ομάδα χωρών G7 θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στην Συρία. Ο Μακρόν γνωστοποίησε ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Συρία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν την Δευτέρα.

Παράλληλα δήλωσε ότι θέλει να πιστεύει πως το πολυμερές εμπόριο, εξακολουθεί να υπάρχει μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της ομάδα G7 στην Ταορμίνα.

Ο ίδιος, τόνισε τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7, αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας.

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία θα εξακολουθήσει ν’ ασκεί πιέσεις, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα που άπτονται της αλλαγής του κλίματος, δήλωσε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, δεν θέλησε να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για την απόφαση του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στην εφαρμογή ή μη της Συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ρεαλιστικής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εντός του πλαισίου εφαρμογής της αναφερόμενης συμφωνίας.

Τζεντιλόνι: Το κύριο πρόβλημα που προέκυψε στις συζητήσεις είναι πολιτικές για το περιβάλλον

«Είχαμε πραγματική συζήτηση. Κύριο πρόβλημα που προέκυψε, είναι πολιτικές για το περιβάλλον», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την λήξη του G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.

«Η χθεσινή διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την σχέση του εξτρεμισμού και την πρόληψη που μπορεί να γίνει από τους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπήρξε συμφωνία σε ότι αφορά ειδικές κρίσεις όπως της Λιβύης, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας. «Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ελήφθησαν δεσμεύσεις άμεσου και πιο βραχυπρόθεσμού χαρακτήρα» είπε ο κ. Τζεντιλόνι, εξηγώντας πως πρέπει να συνδυαστεί η ανθρωπιστική υποδοχή, οι πολιτικές ασφάλειας και η επίγνωση ότι πρέπει να αναπτυχθεί ουσιαστική συνεργασία με την Αφρική, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε ότι αφορά το διεθνές εμπόριο. «Απομακρύναμε την ιδέα ότι όποιος θέλει να βοηθήσει τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, πρέπει να υποστηρίζει με ολοκληρωτικό τρόπο τον προστατευτισμό», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, προσθέτοντας ότι «η όλη συζήτηση θα συνεχισθεί, αλλά σήμερα επιτεύχθηκε μια ισορροπία».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι αναγνώρισε ότι το πιο μελανό σημείο της διάσκεψης αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων για τις κλιματολογικές αλλαγές. «Έξι στις επτά χώρες επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Παρίσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε φάση αναθεώρησης της πολιτικής τους. Μια φάση η οποία ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα και θετικά», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα του «η απόσταση αυτή να καλυφθεί τις επόμενες εβδομάδες» και τόνισε, τέλος, ότι το G7 της Σικελίας υιοθέτησε έναν οδικό χάρτη για την απάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, και σχέδια δράσης για την επαγγελματική κατάρτιση και την κατάρτιση νέων αφρικανών επιχειρηματιών.

Διαδήλωση στο Τζιαρντίνι Νάξος κατά των ισχυρών του κόσμου που αγνοούν τους απλούς ανθρώπους

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στη διαδήλωση που οργανώθηκε στο Τζιαρντίνι Νάξος της Σικελίας, εκφράζοντας την οργή τους επειδή οι ηγέτες της G7, που συνομιλούσαν την ίδια ώρα στη γειτονική Ταορμίνα, αγνοούν τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων.

Οι οργανωτές ανέμεναν περίπου 3.500 διαδηλωτές, ωστόσο ο αριθμός τους φαίνεται ότι ήταν αρκετά μικρότερος. Ο Σαλβατόρε Τζορντάνο, ένας καθηγητής λυκείου, υποστήριξε ότι για τη μικρή συμμετοχή ευθύνονται εν μέρει τα μέτρα ασφαλείας. Είπε μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν πολλές φορές για έλεγχο και έμεινε σταματημένος για μισή ώρα στην έξοδο ενός αυτοκινητοδρόμου προτού να του επιτρέψουν να συνεχίσει την πορεία του. Αστυνομικοί σταματούσαν επίσης λεωφορεία και έκαναν έλεγχο στους επιβάτες, πρόσθεσε.

«Ποινικοποιούν τη διαφωνία μας. Είμαστε ειρηνιστές. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να σπάσουμε τις βιτρίνες αλλά για να διαμαρτυρηθούμε επειδή η Σικελία μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο για τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις», είπε.

Στο Τζιαρντίνι Νάξος, ένα συνήθως ήσυχο θέρετρο, ο κεντρικός δρόμος απ’ όπου θα περνούσε η διαδήλωση ήταν γεμάτος με κλούβες της αστυνομίας ενώ από πάνω πετούσε ένα ελικόπτερο.

Ο καθηγητής πήγε στη διαδήλωση για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για τη χρήση του συστήματος δορυφορικών στρατιωτικών επικοινωνιών MUOS (Mobile User Objective System) που, όπως υποστηρίζει, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που κατοικούν κοντά στις εγκαταστάσεις του.

Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών κρατούσε κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανα. Ο Αλεσάντρο Ντ’Αλεσάντρο, ο συντονιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σικελία, είπε ότι υπήρξε μια εκστρατεία φόβου κατά των διαδηλωτών από τα μέσα ενημέρωσης, για αυτό και ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν χαμηλός. «Ήταν δύσκολο να έρθουμε εδώ. Αλλά ήρθαμε για να πούμε στους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου ότι διαφωνούμε με τις στρατιωτικές και καπιταλιστικές κοσμοθεωρίες τους. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των πιο αδύναμων», τόνισε.

Ο δήμαρχος του Τζιαρντίνι Νάξος είχε δώσει εντολή σε όλα τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά σήμερα, για το φόβο βίαιων επεισοδίων όπως αυτά που σημειώθηκαν στη Γένοβα το 2001.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας