«Ναι» σε διαπραγμάτευση με τη Μέρκελ και επανεκλογή Σουλτς στην ηγεσία του SPD

  • Οι 600 συμμετέχοντες στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες «ανοικτού αποτελέσματος»
  • Aπερρίφθη η πρόταση της νεολαίας του κόμματος για αποκλεισμό εκ των προτέρων συμμετοχής του SPD σε μεγάλο συνασπισμό
  • Τα 440.000 μέλη του SPD θα μπορέσουν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της ενδεχόμενης τελικής συμφωνίας νέου συνασπισμού με τους Χρισταινοδημοκράτες
  • Ξανά πρόεδρος του SPD ο Σουλτς με ποσοστό που πλησιάζει το 82%

Το “πράσινο φως” άναψε το συνέδριο του SPD για συνομιλίες με τη Χριστιανική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ, “με ανοιχτή κατάληξη”. Την ίδια ώρα, επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο Μάρτιν Σουλτς με ποσοστό που πλησιάζει το 82%.

Συγκεκριμένα, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία το Συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ενέκρινε την πρόταση του προεδρείου του κόμματος για «συνομιλίες με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με ανοιχτή κατάληξη».

Την ίδια ώρα, απερρίφθη η πρόταση που είχε υποβάλει η νεολαία του κόμματος για αποκλεισμό εκ των προτέρων συμμετοχής του SPD σε μεγάλο συνασπισμό.

Όπως αναφέρει το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, οι 600 συμμετέχοντες στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες «ανοικτού αποτελέσματος» με τους Χριστιανοδημοκράτες για νέο μεγάλο συνασπισμό. Οι πρώτες συναντήσεις θα μπορούσαν να διεξαχθούν ήδη την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του κόμματος οφείλει να διεξάγει ανοικτού αποτελέσματος συνομιλίες χωρίς δεσμεύσεις και οποιονδήποτε αυτοματισμό. Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών δεσμεύτηκε επιπλέον ότι θα γίνει ψηφοφορία μετά τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού σε νέο συνέδριο τον Ιανουάριο.

Το προεδρείο αποδέχτηκε σχετική πρόταση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Αμβούργου Ολαφ Σολτς. Αυτό σημαίνει ότι και τα 440.000 μέλη του SPD θα μπορέσουν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της ενδεχόμενης τελικής συμφωνίας νέου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Επανεξελέγη ο Σουλτς

Πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με ποσοστό 81,9% επανεξελέγη ο Μάρτιν Σουλτς από το τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο διεξάγεται στο Βερολίνο. Ο κ. Σουλτς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Spiegel

Δείτε Επίσης