Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι – «Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ» δηλώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ

  • Δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία
  • Ξεκινά εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Θεωρεί τους Τουρκοκυπρίους ίσους εταίρους στο φυσικό αέριο

Ακάθεκτοι συνεχίζουν τις προκλήσεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο οι Τούρκοι, προβαίνοντας πλέον σε ενέργειες που οριακά συνιστούν casus beli.

Έτσι, την Κυριακή 9 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία αποκαλεί «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» για το φυσικό αέριο,  αναφερόμενος στη Κυπριακή Δημοκρατία, με κάποιες ιδιωτικές καθώς είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού».

Ο κ. Άκσοϊ στη γραπτή του απάντηση σε ερώτημα που του τέθηκε για την εν λόγω συμφωνία ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι στηρίζουν και συμφωνούν με την ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» του ψευδοκράτους για το θέμα, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία αυτή δεν γίνεται αναφορά στους Τουρκοκύπριους και «γίνεται κατανοητό ότι δεν δίδεται μερίδιο από τα έσοδα στους Τουρκοκύπριους». Αυτό, συνέχισε, και για την Τουρκία αλλά και για το ψευδοκράτος, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο κ. Άκσοι αναφερόταν στην πρόσφατη συμφωνία της Λευκωσίας με τις εταιρείες Noble-Shell-Delek για πώληση φυσικού αερίου από τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Τα έσοδα από αυτή την εμπορική συμφωνία για τη Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίστηκαν σε 9,4 δισ. δολλάρια σε βάθος 18ετίας.

Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» κατά τον Χαμί Άκσοϊ αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή, δεν μπορούν να ενεργούν, παραβλέποντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση που βασίζεται σε αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα».

Επανέλαβε δε την δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε κανέναν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην δική τους υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπ. εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, και στις περιοχές του ψευδοκράτους που αδειοδοτήθηκαν στην ΤΡΑΟ (κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου) το 2011, τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ» θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις. Ο κ. Άκσοϊ κατέληξε στη γραπτή του απάντηση, λέγοντας ότι με αυτή την ευκαιρία θα ήθελε να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα για ακόμη μια φορά ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν διστάζει να θέτει ανεύθυνα σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν λαμβάνει υπόψη τα δίκαια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους φυσικούς του πόρους, απορρίπτει τις προτάσεις συνεργασίας και «παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της».

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook