Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις – «Εξαφάνισαν» ελληνική υφαλοκρηπίδα, κυπριακή ΑΟΖ και Καστελόριζο
  • Ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων, Τσαγατάι Ερτσιγές, ισχυρίστηκε πως οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και μέσα στην περιοχή που το ψευδοκράτος αδειοδότησε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου
  • Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει τις τουρκικές θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο
  • Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν διπλωμάτες από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, με την κυβέρνηση του Ερντογάν να «εξαφανίζει» σε χάρτες ελληνική υφαλοκρηπίδα, την κυπριακή ΑΟΖ και το Καστελόριζο, προκειμένου να πείσει ξένους διπλωμάτες για τη νομιμότητα των γεωτρήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων, Τσαγατάι Ερτσιγές, παρουσίασε τους χάρτες και ισχυρίστηκε πως οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και μέσα στην περιοχή που το ψευδοκράτος αδειοδότησε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Turk, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει τις τουρκικές θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» διπλωμάτες από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν έναν χάρτη στον οποίο:

Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.
Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος «αδειοδότησε» την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας.
Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

Όπως γράφει το CNN Turk, οι τούρκοι διπλωμάτες έκαναν λόγο για γκρίζες ζώνες, λέγοντας πως λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται. Σε αυτές τις περιοχές δραστηριοποιούνται, όπως είπαν, οι ξένες εταιρείες κάτι που η Τουρκία χαρακτηρίζει απαράδεκτο.

Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Παράλληλα, προειδοποίησε και την ΕΕ να μην παίρνει θέση.
Για το Μπαρμπαρός, οι τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί από το ψευδοκράτος.

(Με πληροφορίες από cnn.gr, eleftherostypos.gr)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook