Συνεχίζονται οι διεθνείς πιέσεις στη Βενεζουέλα – Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν πλέον ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό
Εντείνονται οι πιέσεις στη  Βενεζουέλα.

Την κατάσταση κάνει ακόμα χειρότερη το γεγονός πως νωρίς το πρωί της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Δανία, η Γαλλία και η Σουηδία αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο  Τζέρεμι Χαντ, επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, προχώρησε σε ανάλογη δήλωση, ζητώντας και αυτός τη διενέργεια προεδρικών εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ο Γάλλος πρόεδρος,  τη σειρά του – και αυτός μέσω twitter – σημείωσε επί του θέματος: «Οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο».

Στην ίδια γραμμή τάχθηκαν και χώρες όπως η Ολλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία.

«Η περίοδος των οκτώ ημερών για τη διοργάνωση δημοκρατικών και διαφανών εκλογών στη Βενεζουέλα εξέπνευσε σήμερα», έγραψε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ στον λογαριασμό του στο Twitter στη διάρκεια συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. «Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν αμέσως στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ και η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι επίσης αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό.
«Η Λετονία αναγνωρίζει και στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, μεταβατικό πρόεδρο της #Venezuela. Ζητάμε τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών @jguaido», ανέφερε στο Twitter o λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

Για εμπλοκή στα εσωτερικά άλλων χωρών τις κατηγορεί η Ρωσία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε  πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Σε αυτές τις κατηγορίες απάντησε ο  γάλλος υπΕξ,  Ζαν-Ιβ Λεντριάν τονίζοντας πως «δεν πρόκειται για ανάμειξη, από την στιγμή που υπάρχει κρίση σε μία χώρα, υπάρχει έκκληση του προέδρου Γκουαϊδό για υποστήριξη με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

«Η χώρα αυτή είναι καθημαγμένη, υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες, υπάρχει καταπίεση, υπάρχει φοβερός πληθωρισμός, οι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους» πρόσθεσε.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook