Συνεχίζεται ακόμα πιο σκληρό το «παζάρι» για τις θέσεις των ευρωπαϊκών οργάνων στην ΕΕ

Η πιο μεγάλη ώρα… είναι τώρα για τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυνάμεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ανάδειξη των επικεφαλής των οργάνων της Ένωσης την επόμενη μέρα των κρίσιμων ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Έτσι το πρόγραμμα των συνομιλιών περιλαμβάνει συζητήσεις από τις Βρυξέλλες έως το Σαν Σεμπαστιάν (μεταξύ των ηγετών του ΕΛΚ) και τη Μάλτα (μεσογειακές χώρες).

Κατά την πρώτη φάση των διαβουλεύσεων, ήδη έχουν  «κοπεί»  δύο υποψήφιοι, η Δανή φιλελεύθερη Μαργκέτ Φεστάγκερ και ο Γάλλος συντηρητικός Μισέλ Μπαρνιέ.

Η τελική μονομαχία θα είναι μεταξύ ΕΛΚ, που διατηρεί την προεδρία από το 2004 και των Σοσιαλιστών, οι οποίοι αν και έχουν ελπίδες ίσως εξαναγκασθούν να παραχωρήσουν την επίζηλη θέση σε κάποια ανεξάρτητη προσωπικότητα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα θεσμικό αδιέξοδο χωρίς προηγούμενο.

Ο πρώτος αποκλεισμός υποψηφίων έγινε την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια δείπνου στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών που έχουν αναλάβει την επιλογή -μεταξύ αυτών και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ένας εκ των θριαμβευτών στις Ευρωεκλογές. Η συνάντηση, με δύο πρωθυπουργούς ως εκπροσώπους των παρατάξεων της τρικομματικής πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), κατέληξε σε μία μετωπική σύγκρουση γύρω από τα ονόματα των υποψηφίων των συντηρητικών Μάνφρεντ Βέμπερ και των Σοσιαλιστών Φραντς Τίμερμανς.

Οι διαφορές είναι δύσκολο να γεφυρωθούν και αναμένεται ένα σκληρό παζάρι για το τι θα γίνει μετά.

Οι συντηρητικοί φέρονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν στους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους την πλειονότητα των αξιωμάτων που πρέπει να ανανεωθούν, αλλά είναι αμετακίνητοι ως προς τα διατηρήσουν την προεδρία της Επιτροπής. Οι Σοσιαλιστές, σύμφωνα με άλλες πηγές, προτείνουν το αντίστροφο και παραχωρούν την δελεαστική θέση του προέδρου της ΕΚΤ στο ΕΛΚ και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία, με αντάλλαγμα να αναλάβουν την προεδρία.

Όπως σχηματικά υπογραμμίζει ευρωπαϊκή πηγή: «τόσο οι συντηρητικοί, όσο και οι Σοσιαλιστές, ή οι Φιλελεύθεροι μειοψηφούν, αλλά μπορούν να μπλοκάρουν τις διεργασίες, στο Συμβούλιο και οι τρεις χρειάζονται αλλήλους στο Ευρωκοινοβούλιο. Ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος εάν θέλουνε να αποφευχθεί ένα επικίνδυνο αδιέξοδο».

Το μόνο σίγουρο είναι πως η επίτροπος Φερστάγκερ  δεν θα εκλεγεί κάπου ξανά, καθώς ούτε ένας από τους διαπραγματευτές δεν την υποστήριξε –ούτε καν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που εμφανίζεται ως ο κύριος εκπρόσωπος του στρατοπέδου των Φιλελευθέρων, παρόλο ο ίδιος δεν ανήκει επισήμως σε αυτή την ευρωπαϊκή παράταξη, η συνεισφορά της οποίας είναι καθοριστικής σημασίας, αφού καμία δύναμη δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία πλέον.

Εξίσου δύσκολη φαίνεται και η πιθανότητα του  Μπαρνιέ, ο οποίος αν και κέρδιζε τις εντυπώσεις με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα προτιμηθεί από τον Μάνφερντ Βέμπερ, τον κεντρικό υποψήφιο του ΕΛΚ, τον οποίο στηρίζει και η Μέρκελ.

Το ΕΛΚ συνεδριάζει την Τρίτη 11 Ιουνίου στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, προκειμένου να χαράξει τη γραμμή άμυνάς του, εκκινώντας από την παραδοχή πως η συγκέντρωση όλων των ευρωπαϊκών εξουσιών στα χέρια του (προεδρία της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου) είναι πλέον αδύνατο να επαναληφθεί.

Στις 12 Ιουνίου ξεκινούν, επίσης, και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου (Συντηρητικοί, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και λαϊκιστές) για ένα συμπεφωνημένο πρόγραμμα εργασίας για την επόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα περιλαμβάνει τομείς όπως το κλίμα και η δημοσιονομική πολιτική, η εργασία και η μετανάστευση, ή η κοινή άμυνα.

Επιπλέον, στις 14 του μηνός φιλοξενείται στη Μάλτα η σύνοδος των χωρών της Μεσογείου της ΕΕ, με την παρουσία μεταξύ άλλων και των Μακρόν και Σάντσεθ. Οι γεωγραφικές ισορροπίες και η μελλοντική διάθεση των θέσεων εξουσίας στην ΕΕ θα βρεθούν, σύμφωνα με πηγές, στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Στόχος όλων αυτών των διαβουλεύσεων είναι να αποσαφηνίσουν τα βασικά ζητήματα ενόψει της συνόδου κορυφής στις 20-21 Ιουνίου, έτσι ώστε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μπορέσει να ανακοινώσει τον επερχόμενο διάδοχο του Γιούνκερ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του οποίου η θητεία λήγει τον Οκτώβριο. Μολαταύτα, οι θέσεις των διαφόρων πλευρών είναι τόσο αγεφύρωτες, που ενδέχεται να χρειασθεί και η διεξαγωγή νέας συνόδου περί τα τέλη του μηνός.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook