Κοτζιάς προς Λαβρόφ: Εύχομαι να πάρετε το Μουντιάλ (εικόνες)

Συνάντηση με τον ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης.

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι στη Μόσχα. Εύχομαι ευτυχία και επιτυχίες στο ρωσικό λαό και εύχομαι και ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και αφού η Ελλάδα δεν είναι στους τελικούς, εύχομαι να πάρετε εσείς το πρωτάθλημα», σημείωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά την έναρξη της συνάντησης.

Όπως είπε, «φέτος είναι μια σημαντική χρονιά γιατί έχουμε τα 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων. Μη ξεχνάμε ότι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας μας ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Καποδίστριας, και η επίσκεψή μου είναι στα πλαίσια του Συμφώνου Φιλίας που έχουμε και που συμπληρώνει τα 25 χρόνια. Χαιρόμαστε και για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων τουριστών που θα έρθουν μετά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη των οικονομικών και κοινωνικών μας σχέσεων και έχουμε μεγάλη χαρά για τις συζητήσεις που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε σήμερα. Σε ευχαριστώ ξανά, εσένα προσωπικά, Σεργκέι, και το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόσκληση» κατέληξε ο Ν. Κοτζιάς.

Στις 4 το απόγευμα ο κ. Κοτζιάς θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας (MGIMO) και θα δώσει διάλεξη με θέμα την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ενώ στις 6:30 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών Ρωσιών Κύριλλο.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους σημαντικών «think tank».

Η επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία πραγματοποιείται σε συνέχεια του πρόσφατου κύκλου υψηλών επαφών που πραγματοποίησε σε ΗΠΑ και Βερολίνο, ενώ εντός του Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα ο γάλλος ομόλογός του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ