Συναγερμός στη Νορβηγία για ρωσική φάλαινα… κατάσκοπο (video)

Επί ποδός τέθηκε οι νορβηγικές αρχές μετά τον εντοπισμό μιας λευκής φάλαινας beluga ανοικτά των ακτών της, η οποία φορούσε ειδικό ιμάντα ρωσικής κατασκευής, στον οποίο είχε τοποθετηθεί μια συσκευή.

Οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού της Νορβηγίας θεωρούν ότι η εν λόγω φάλαινα έχει εκπαιδευτεί από το ρωσικό Ναυτικό, ως τμήμα προγράμματος το οποίο προβλέπει τη χρήση θαλασσίων ζώων σε ειδικές αποστολές και σε κατασκοπεία.

Η φάλαινα εντοπίστηκε από ψαράδες, οι οποίοι τόνισαν: «Πήγαμε να ανεβάσουμε τα δίχτυα μας, όταν πλησίασε στη βάρκα μας η λευκή φάλαινα. Κολύμπησε κατά πάνω μας και πλησίασε πολύ. Τότε διακρίναμε ότι είχε μία συσκευή πάνω της».

«Αν η φάλαινα προέρχεται από τη Ρωσία, και έχουμε σοβαρό λόγο να το πιστεύουμε αυτό, δεν έχει εκπαιδευτεί από ρώσους επιστήμονες, αλλά από άτομα του ρωσικού Ναυτικού», τόνισε ο Martin Biuw από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας της Νορβηγίας.

«Ξέρουμε ότι στη Ρωσία διαθέτουν έναν μεγάλο πληθυσμό από φάλαινες σε καθεστώς αιχμαλωσίας και γνωρίζουμε επίσης, ότι ορισμένες από αυτές, αφέθηκαν ελεύθερες. Από τότε έχουμε αναφορές ότι φάλαινες προσεγγίζουν πλοία», δήλωσε ο Audun Rikardsen, καθηγητής στο τμήμα αρκτικής και θαλάσσιας βιολογίας στο Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook