Βέτο από την Ιταλία στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό (video)
  • Μαραθώνια η Σύνοδος στις Βρυξέλλες
  • Συγκρούονται η γαλλο-ισπανική πρόταση με την ιταλο-αυστριακή
  • Η πρώτη περιλαμβάνει κέντρα υποδοχής μεταναστών κατά το ελληνικό πρότυπο στη Μεσόγειο
  • Η δεύτερη κλείσιμο των συνόρων και «μίνι – Σένγκεν»
  • Η θέση της Ελλάδας
  • Πρόταση από το… «παράθυρο» αργά τη νύχτα

Ολονύχτια η Σύνοδος στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, με συγκρούσεις δύο τελείως διαφορετικών φιλοσοφιών – πολιτικών, με την Ιταλία να ασκεί βέτο επί του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Αναλυτικότερα, από τη μία η γάλλο – ισπανική πρόταση που προβλέπει δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων-μεταναστών κατά το ελληνικό πρότυπο σε λιμάνια της Μεσογείου και από την άλλη η ιταλο- αυστριακή πρόταση περιλαμβάνει επιστροφή όλων των μεταναστών στην Αφρική, στη βάση νέων συμφωνιών με την Τυνησία και τη Λιβύη και η διαχείριση να γίνεται εκεί, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία. Με λίγα λόγια, ζητάει κλείσιμο των συνόρων και δημιουργία “μίνι – Σένγκεν”.

Από την πλευρά της η Γερμανία έκανε λόγο για περιορισμούς στις δευτερογενείς ροές της ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής. Η λογική της Μέρκελ έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει στο εσωτερική της χώρας της το CSU για “κλείσιμο συνόρων” και δημιουργία ενός χώρου “μίνι -Σένγκεν”.

Πέρα από το προσφυγικό, το Brexit και η λειτουργία της Ευρωζώνης τίθενται επί τάπητος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με την αρχή να γίνεται, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES.

Η σύνοδος βέβαια πραγματοποιείται εν μέσω μίας συγκυρίας στην οποία οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις βαθιές τους διαιρέσεις απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως και για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ.

Πρόταση από το… «παράθυρο»

Η Γαλλία και ορισμένα ακόμη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων και η Ιταλία, συμφώνησαν σε μια νέα διατύπωση των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε αργά τη νύχτα γάλλος διπλωμάτης.

Η πηγή ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που συμφωνούν με το προσχέδιο κειμένου είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Ολλανδία, αν και ο εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης αργότερα τόνισε ότι η χώρα του δεν συμμετείχε στις νέες προτάσεις που προέκυψαν μετά το βέτο που άσκησε η Ρώμη νωρίτερα στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα έχουν διευθετηθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο γάλλος διπλωμάτης στο περιθώριο της συνόδου .

«Αλλά είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον ιταλό πρωθυπουργό και να πετύχουμε πρόοδο στην ιδέα των ‘ελεγχόμενων κέντρων’ που θα έχουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη», συμπλήρωσε.

Βέτο από την Ιταλία – Ακυρώνεται η συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ, Τουσκ
Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι γι’ αυτό το λόγο δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για σήμερα, παρά μόνο η τελική μετά το πέρας της συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απείλησε νωρίτερα με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό.

Με το βέτο της Ιταλίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όμως η άμυνα και το εμπόριο.

Νωρίτερα, οι ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική. Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία θα ασκήσει βέτο.

«Φλερτάρει» με την πρόταση Μέρκελ η Γαλλία

Σύμβουλος του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου, τόνισε πως το Παρίσι δηλώνει έτοιμο για μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» μεταναστών στην ΕΕ, εφόσον το ζητήσει το Βερολίνο, όμως προς το παρόν δεν έχει δεχτεί κάποιο τέτοιο αίτημα.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, να αντιμετωπίσει την κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) που απειλούν να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες.

Στην περίπτωση που η Μέρκελ δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η θέση της Ελλάδας

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός για διμερή συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δε μπορεί να δοθεί μεμονωμένη λύση. «Στο μεταναστευτικό η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει στο τι ακριβώς θέλει. Συλλογικές ή μονομερείς λύσεις; Ζητάμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές θέσεις υπερασπίζονται πάγια τη θέση ότι πρέπει να υπάρξει αγώνας για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, ενώ καίρια θέση έχει η διεκδίκηση της ολοκλήρωσης της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση.

Ακόμα, η Ελλάδα διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση, επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση νέας κρίσης, αλλά και τη πρόταση για ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφυγών σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία.

Από κει και πέρα, η αντιπροσωπεία της χώρας μας διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης, ενώ θα στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία, όπως αυτό εκφράστηκε και από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΝΤ1

Βίντεο: ANT1

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook