Η Ευρώπη παρά τις προσπάθειες που έκανε τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει τη δημοσιονομική διακυβέρνηση στο επίπεδο της Ευρωζώνης, εμποδίζεται από την «πολυπλοκότητα των κανόνων».

Αυτό παραδέχεται το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ.

Σε ομιλία του, σε συνέδριο για τη δημοσιονομική πολιτική, ο Στράουχ τόνισε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης έγιναν υπερβολικά πολύπλοκοι με τις αλλαγές μετά την κρίση.

Το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να στηριχθεί σε ισχυρούς θεσμούς που θα διασφαλίζουν τη μη πολιτικοποιημένη εφαρμογή τους, σημείωσε ο αξιωματούχος τους ESM, σημειώνοντας ότι «είναι ψευδαίσθηση η αντίληψη ότι μία ομάδα ανεξάρτητων κρατών, που διαφέρουν ριζικά ως προς τα πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους, μπορεί να κυβερνηθούν μέσα από ένα πλέγμα στατιστικών και αριθμητικών κανόνων».

Το κενό που υπάρχει σήμερα, είπε, θα μπορούσε να καλυφθεί στο μέλλον από το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB), αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το EFB θα πρέπει:

α) να έχει πρόσβαση και να ελέγχει τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
β) να είναι πολιτικά ανεξάρτητο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις, γ) να κάνει εισηγήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών για το υπερβολικό έλλειμμα και τις δημοσιονομικές πολιτικές χωρών – μελών και να προειδοποιεί έγκαιρα, σε περίπτωση αποκλίσεων από το πρόγραμμα σταθερότητας και σύγκλισης,
δ) να καταρτίζει μελέτες για σχετικά θέματα και να τις ανακοινώνει δημόσια.

Ο Στράουχ θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν να έχει περισσότερο πολιτικό ρόλο στο μέλλον.

«Αν η Κομισιόν γίνει πιο πολιτική, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF)», το οποίο, σε αντιστοιχία με το ΔΝΤ, θα έχει την εποπτεία στα δημοσιονομικά θέματα με την κατάλληλη τεχνογνωσία, σημείωσε ο αξιωματούχους .ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας