Στον αγώνα κατά τριών κεντρικών απειλών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα, αλλά και τις κοινές αξίες, προτίθεται να συμβάλει «δυναμικά» η Αυστρία, ασκώντας το 2017 την Προεδρία στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος περιλαμβάνει 57 χώρες-μέλη και έχει την έδρα του στη Βιέννη.

Σε περιόδους μεγάλων αλλαγών και υψηλής ανασφάλειας, οι διεθνείς και οι περιφερειακοί θεσμοί και οργανισμοί πρέπει να αναλάβουν πολιτική ευθύνη, τόνισε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της αυστριακής Προεδρίας, επισημαίνοντας πως η κρίση της Ουκρανίας διέλυσε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών και καταδεικνύει ταυτόχρονα τη σπουδαιότητα του ΟΑΣΕ και τη σημασία της διαχείρισης κρίσεων από μέρους του.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, στη διάρκεια της Προεδρίας της, η Αυστρία θα αναδείξει το ρόλο της ως ειλικρινής διαμεσολαβητής και θα προωθήσει τον διάλογο και τη συνεργασία στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Ως τις τρεις κεντρικές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα, όπως επίσης και τις κοινές αξίες στον χώρο του ΟΑΣΕ, ο Αυστριακός υπουργός ανέφερε κατά πρώτον, την περαιτέρω επιδείνωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει ήδη χιλιάδες θύματα, εκδιώξεις και καταστροφές, όπου η Προεδρία πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση τους.

Κατά δεύτερον, την αυξανόμενη απειλή της εσωτερικής ασφάλειας μέσω μιας ενίσχυσης της ριζοσπαστικοποίησης κυρίως νέων ανθρώπων και της τρομοκρατίας ως επακόλουθο, όπου πρέπει να υπάρξει αγώνας εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.

Ως τρίτη απειλή ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών κατονόμασε την απώλεια εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη, αλλά και των πολιτών απέναντι σε κρατικούς θεσμούς και οργανισμούς, οι οποίοι θα έπρεπε να εξασφαλίζουν την ειρήνη και τις αξίες, και όπου είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί από κοινού και πάλι η εμπιστοσύνη.

Ο ΟΑΣΕ έχει τις ρίζες του στη δρομολογημένη από το 1972 διαδικασία της ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), η οποία, με την αποκαλούμενη «Τελική Πράξη του Ελσίνκι», την οποία είχαν υπογράψει την 1η Αυγούστου του 1975 στην φινλανδική πρωτεύουσα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις τότε 35 χώρες -33 χώρες της Ευρώπης εκτός Αλβανίας, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς – έμελλε να σημαδέψει, αν όχι και να προκαλέσει ακόμη, τις κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Σήμερα, μετονομασμένη και μετεξελιγμένη στον διεθνή οργανισμό ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), εκείνη η Διάσκεψη εδρεύει πλέον μόνιμα στη Βιέννη, με τον αριθμό των μελών του να έχει αυξηθεί σε 56, εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας.

Η Τελική Πράξη του Ελσίνκι αποτέλεσε, στα 41 χρόνια από την υπογραφή της -που συμπληρώνονται την 1η Αυγούστου- τον κώδικα συμπεριφοράς ανάμεσα στις χώρες -μέλη της, όπως όμως επίσης αποτέλεσε και αποτελεί και κώδικα συμπεριφοράς των κρατών απέναντι στους πολίτες τους.

Γιατί η Τελική Πράξη προδιαγράφει στις συμμετέχουσες χώρες, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και θέτει τις βάσεις για την παραπέρα εξέλιξη της Διαδικασίας για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της προσαρμογής, και για να ανταποκριθεί στις μεταψυχροπολεμικές συνθήκες, η ΔΑΣΕ, η οποία από το 1995 έχει μετονομαστεί και μετεξελιχθεί σε Οργανισμό (ΟΑΣΕ), προχώρησε σε τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και ενισχύσεις των δομών και θεσμών του, με νέα όργανα και διαδικασίες, για την πρόληψη, τον χειρισμό και την επίλυση διαφορών σε όλη την περιοχή διαδικασίας του Οργανισμού, ο οποίος παραμένει ένα μοναδικού χαρακτήρα πολιτικό πλαίσιο διαλόγου, διαπραγμάτευσης, ειρηνευτικών επιχειρήσεων, επίλυσης διαφορών.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας