Στην αντεπίθεση ο Ασάνζ – Κατηγορεί τον Ισημερινό για διαρροή προσωπικών δεδομένων
Ο Κάρλος Ποβέδα ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Τζούλιαν Ασάνζ στον Ισημερινό ανακοίνωσε πως προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του πρεσβευτή του Ισημερινού στο Λονδίνο και εναντίον στελεχών μιας ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης,  με την κατηγορία της  διαρροής προσωπικών δεδομένων του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks.

Ο ίδιος ο Ισημερινός προσπαθεί να «κόψει» κάθε πιθανό δεσμό με τον Ασάνζ.

Η προσφυγή, που υπεβλήθη στην εισαγγελία στο Κίτο, στοχοθετεί τον διπλωμάτη Χάιμε Μαρτσάν και τέσσερις υπαλλήλους της εταιρείας Promsecurity, που έχει αναλάβει τη φύλαξη της πρεσβείας του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στρέφεται επίσης εναντίον πέντε Ισπανών, οι οποίοι μολονότι «κατά τα φαινόμενα δεν είχαν καμία σχέση με την πρεσβεία», όπως διευκρίνισε ο Ποβέδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τον WikiLeaks, προκειμένου να μην αφήσουν να διαρρεύσουν στοιχεία για τον εντολέα του.

«Υποβάλαμε προσφυγή για φερόμενα αδικήματα που διαπράχθηκαν στο εσωτερικό της πρεσβείας, πάνω απ’ όλα για τη διαρροή δεδομένων, τις υποκλοπές, καθώς επίσης και την αποκάλυψη δεδομένων, όπως ηχητικά αρχεία και αρχεία βίντεο, και χιλιάδων εγγράφων» του Ασάνζ, πρόσθεσε ο δικηγόρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Ο Ποβέδα ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για τη φερόμενη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του εντολέα του, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων εμπιστευτικού χαρακτήρα, παράνομη υποκλοπή και αποκάλυψη στοιχείων.

Η νομοθεσία στον Ισημερινό επισύρει ποινές φυλάκισης έως τριών και πέντε ετών για καθένα από τα αδικήματα τα οποία κατήγγειλε ο δικηγόρος.

Οι Ισπανοί απαιτούσαν να τους δοθούν «τρία εκατομμύρια ευρω για να επιστραφούν οι πληροφορίες στον WikiLeaks», εξήγησε ο Ποβέδα στο Κίτο, προσθέτοντας πως τα έγγραφα που υπεκλάπησαν αφορούσαν «τη νομική στρατηγική» της υπεράσπισης αλλά και τα «αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων» στις οποίες είχε υποβληθεί ο Ασάνζ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook