Η στιγμή που διαδηλωτής πέφτει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στην Παραγουάη (video)

  • Η κάμερα καταγράφει τον 25χρονο να πέφτει νεκρός ενώ  μπαίνει και ένας αστυνομικός που κρατά στα χέρια του μια καραμπίνα
  • Ο αστυνομικός έχει συλληφθεί
  • Μεγάλο κύμα αντιδράσεων στην Παραγουάη

Τη στιγμή του θανάσιμου τραυματισμού του 25χρονου διαδηλωτή Ροντρίγκο Κουιντάνα από αστυνομικό στην Παραγουάη κατέγραψε κάμερα ασφαλείας, προκαλώντας τεράστιες πολιτικές αναταραχές στην πόλη της Νότιας Αμερικής.

Το βίντεο ξεκινά δευτερόλεπτα πριν την εισβολή αστυνομικών στα γραφεία του Αυθεντικού Ριζοσπαστικού Κόμματος στην Ασουνσιόν.

Μια ομάδα διαδηλωτών βρίσκεται σε ένα διάδρομο ενώ επικρατεί αναταραχή καθώς προφανώς έχουν πληροφορηθεί ότι πλησιάζουν οι αστυνομικοί.

Στα επόμενα δευτερόλεπτα η κάμερα καταγράφει τον 25χρονο να πέφτει νεκρός ενώ στο κάδρο μπαίνει και ένας αστυνομικός που κρατά στα χέρια του μια καραμπίνα.

Ο αστυνομικός φαίνεται να πλησιάζει τον ακίνητο Κουιντάνα και να πατά με το πόδι στην πλάτη του προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει τις αισθήσεις του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα δίπλα του φτάνει και ένας συνάδελφός του.

Τη σκηνή του θανάτου του Κουιντάνα κατέγραψε και μια δεύτερη κάμερα που δείχνει τους αστυνομικούς να βρίσκονται στην είσοδο του κτηρίου και έναν εξ αυτών να πυροβολεί προς το μέρος των άοπλων διαδηλωτών.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Οράσιο Κάρτες ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Μιγκέλ Ταντέο Ρόχας, αλλά και του αρχηγού της αστυνομίας, Κρισπούλο Σοτέλο.

Ο Σοτέλο, μάλιστα, πριν παραιτηθεί ανακοίνωσε ότι ήταν ο αστυνομικός Γκουστάβο Φλορεντίν που πυροβόλησε και σκότωσε τον 25χρονο προσθέτοντας ότι έχει συλληφθεί.

Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια με διαδηλωτές να βάζουν φωτιά στο κτήριο του Κογκρέσου στην Παραγουάη μετά την αναθεώρηση από τη Γερουσία διάταξης του Συντάγματος που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Κάρτες να διεκδικήσει άλλη μια θητεία ενώ το Σύνταγμα της χώρας απαγόρευε ο πρόεδρος να επανεκλέγεται στο αξίωμα αφότου υπερψηφίστηκε, το 1992, μετά την πτώση της δικτατορίας το 1989.