Στη Γαλλία τα αρνιά άφησαν το μαντρί και πάνε… σχολείο – Η απίθανη περίπτωση 15 νέων «μαθητών» και ενός απεγνωσμένου σχολείου
Το Κρετ είναι ένα μικρό γαλλικό χωριό στους πρόποδες των Άλπεων. Μπορεί να μην είναι διάσημο για πολλά, αλλά πλέον μπορεί να γίνει γνωστό από το γεγονός ότι σε μια τάξη του δημοτικού του 15 μαθητές… βελάζουν. Όχι επειδή έπαθαν κάτι, αλλά επειδή κυριολεκτικά είναι πρόβατα!

Τα πρόβατα φυσικά δεν πάνε όντως σχολείο. Αλλά η έλλειψη μαθητών στο δημοτικό ανάγκασε τους γονείς να προβούν σε αυτήν τη συμβολική κίνηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Γκαέλ Λαβάλ, μέλος μιας ένωσης κηδεμόνων που οργάνωσε την Τρίτη 7 Μαΐου μια διαδήλωση στο χωριό, τόνισε ότι «υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά οι εκπαιδευτικές αρχές ενδιαφέρονται μόνο για τους αριθμούς».

Το σχολείο πληροφορήθηκε τον Μάρτιο ότι η μία από τις 11 τάξεις που έχει σήμερα θα καταργηθεί την επόμενη σχολική χρονιά επειδή μειώθηκαν ελαφρά οι μαθητές, από τους 266 στου 261.

Έτσι, το πρωί της Τετάρτης 8 Μαΐου, ένας ντόπιος κτηνοτρόφος μπήκε στο προαύλιο του σχολείου μαζί με περίπου 50 πρόβατα και τον σκύλο του. Δεκαπέντε αρνάκια –έχοντας και πρόσφατο πιστοποιητικό γέννησης– γράφτηκαν «επισήμως» στο σχολείο, παρουσία των «συμμαθητών» τους, των γονεών και των δασκάλων.

«Τώρα, δεν θα πρέπει να κλείσουν την τάξη», είπε η Λαβάλ, αναγνωρίζοντας ότι ήθελε να κινητοποιήσει τους ανθρώπους, αλλά χρησιμοποιώντας ως όπλο το χιούμορ. Οι γονείς επισήμαναν ότι αν έκλεινε η μία τάξη, θα αυξανόταν υπερβολικά ο αριθμός των μαθητών στις υπόλοιπες.

Οι νέοι μαθητές έχουν ονόματα όπως «Πήδημα Προβάτου» (όπως αποκαλείται στα γαλλικά το παιδικό παιχνίδι «βαρελάκια») «Μπεεε Ζώον» και «Πανούργος» (από έναν ήρωα του Ραμπελέ, από τον οποίο έχει προέλθει η γαλλική φράση «Πρόβατο του Πανούργου» που σημαίνει τον άνθρωπο που άγεται και φέρεται) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στους σχολικούς καταλόγους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook