Σήμερα το νέο «επεισόδιο» του θρίλερ στην ΠΓΔΜ – Συνεχίζεται η συζήτηση για τις αλλαγές τους Συντάγματος

Για σήμερα, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η συνέχιση της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ για τις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει τις εντατικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ δεν πραγματοποιήθηκε τελικά.

Αρχικά, η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαδικασία

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Makfax, οι οκτώ αντιφρονούντες βουλευτές του VMRO-DPMNE που αρχικά είχαν στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές εξακολουθούν να διαφωνούν με τις απαιτήσεις του αλβανόφωνου κόμματος BESΑ.

«Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της ΠΓΔΜ καλούνται να τοποθετηθούν επί των τεσσάρων συνταγματικών τροπολογιών, αλλά και του συνοδευτικού εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος, οι έγκριση των οποίων συνιστά προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook