Σενάρια για χρεοκοπία και capital controls στην Τουρκία

Ο οικονομολόγος, Ράσελ Νάπιερ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, προχώρησε σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, εκτιμώντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία χρεοκοπίας και σημειώνοντας πως ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επιβάλει capital controls και θα επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, γεγονός που σημαίνει de facto χρεοκοπία.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν.

Από την πλευρά του, το Bloomberg τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας ακόμη εκλογικής νίκης του Ερντογάν. Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί ενόψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρας καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.

Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Ερντογάν στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία.

Τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή για να υποστηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Eρντογάν για τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τιθασεύει τον διψήφιο πληθωρισμό, καταλήγει το Bloomberg.