Το ενδεχόμενο σύγκλησης τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιορδανία, πριν από το τέλος του 2016, συζήτησαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄ , στις σημερινές τους συνομιλίες, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επίσης, πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπογραφεί σημαντικός αριθμός συμφωνιών σε διάφορους τομείς, μεταξύ της Κύπρου και της Ιορδανίας. είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Συζητήθηκαν, πρόσθεσε, θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και για τα τεκταινόμενα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σε ερώτηση, πώς μπορεί η Κύπρος να βοηθήσει την Ιορδανία στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στους δύο ηγέτες». Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, πρωτοστάτησε στο να βοηθηθεί η Ιορδανία, καθώς επίσης και ο Λίβανος, στην αντιμετώπιση του σοβαρού ανθρωπιστικού προβλήματος, αφού φιλοξενούν σημαντικό αριθμό προσφύγων στις χώρες αυτές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και την αυριανή σύνοδο στην Αθήνα και αργότερα τις συζητήσεις στο Βερολίνο και στη Σλοβακία και ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναφερθεί συγκεκριμένα και θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για το ζήτημα.

Κύπρος και Ελλάδα θα φέρουν πιο κοντά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Τη διαβεβαίωση ότι «η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και άλλα ομόθυμα κράτη μέλη της ΕΕ είναι δεσμευμένα να φέρουν πιο κοντά την ΕΕ και τη Μέση Ανατολή», έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος και η Ιορδανία, είπε ο Κύπριος πρόεδρος, γράφουν «ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των σχέσεων τους» τονίζοντας, ότι το άνοιγμα Ιορδανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Επισήμανε ακόμη, τη σημασία της Ιορδανίας στην περιοχή, λέγοντας ότι είναι ένα κράτος «που πολεμά ενάντια της τρομοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καταφύγιο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων».

Η Κύπρος, ως εταίρος και φίλος, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ιορδανία, πολιτικά, διπλωματικά και με άλλους τρόπους, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εργάζεται άοκνα για την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Ιορδανία για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών οι οποίες έχουν, όπως είπε, ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από τον καιρό της τελευταίας συνάντησής του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Επίσης, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και εξέφρασε την εκτίμηση του ιδίου, αλλά και της κυβέρνησης και του λαού της Ιορδανίας, για τη στήριξη της Κύπρου προς την Ιορδανία για την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων που έχει ενώπιον της, όπως είναι το προσφυγικό.

Για το Κυπριακό, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε, ότι «είχαμε ιστορικά μια ισχυρή θέση για το Κυπριακό και πάντοτε θα έχετε μια ισχυρή θέση από εμάς». Τέλος, είπε ότι «υπάρχουν περιφερειακά έργα που ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε με εσάς», ενώ επισήμανε και την καλή συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας