Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και πάλι το ΝΑΤΟ: Δεν είναι θέμα μας η ένταση στο Αιγαίο

  • Η συνήθης τακτική των ίσων αποστάσεων από τη Συμμαχία
  • «Αναμένω οι διαφορές των δύο χωρών να λυθούν στη βάση των καλών σχέσεων»
  • «Είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσουν οι δύο χώρες μόνες τους»

Στην πάγια τακτική του να μην παίρνει θέση σχετικά με τη διαχρονική ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, κινείται για ακόμα μία φορά το ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει πως «η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο δεν αφορά το ΝΑΤΟ».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, μίλησε για μια σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, η Συρία, η αγορά των ρωσικών S400 από την Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά.

Ερωτηθείς για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και την θέση του ΝΑΤΟ σε αυτήν ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε:

«Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι από το 1952. Και οι δύο συμβάλλουν στην συλλογική άμυνα. Αναμένω ότι οι διαφορές που βλέπουμε σε διάφορα ζητήματα θα επιλυθούν μεταξύ τους στη βάση των καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζω την επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών που συμφώνησαν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου».

Σε ό,τι αφορά στο εάν η Συμμαχία πρόκειται να εμπλακεί στη διένεξη, ο γενικός γραμματέας είναι καηγορηματικός: Δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί το ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που θα πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε τηρήσει την ίδια στάση και στο ζήτημα των δύο ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία.

 

Πηγή: Anadolu