Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Ζάεφ με τους πολιτικούς αρχηγούς – Τα σημεία «κλειδιά» των συζητήσεων

  • Η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ
  • Προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» για το επερχόμενο δημοψήφισμα και τις τεχνικές λεπτομέρειες που το αφορούν
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – Διαφωνεί ο κυβερνητικός έταιρος

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» για το επερχόμενο δημοψήφισμα και τις τεχνικές λεπτομέρειες που το αφορούν.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ηγέτης του SDSM και οι αρχηγοί των VMRO, DUI και Besa, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, Αλί Αχμέτι και Μπιλάλ Κασάμι αντίστοιχα επιχειρούν να βρουν μια κοινή λύση για τη σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και την ημερομηνία, τον χαρακτήρα και το ερώτημα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις απέβησαν άκαρπες, μετά τις έντονες διαφωνίες και τις απειλές για αποχώρηση από τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – Διαφωνεί ο κυβερνητικός έταιρος

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, με ανταλλαγή ακόμα και τις πρόωρες εκλογές, αφού σε περίπτωση που η αντιπολίτευση εξασφαλίσει μεγάλη αποχή -πάνω από το 50%- στο δημοψήφισμα, τότε αυτό δεν θα είναι έγκυρο σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο mkd γίνεται λόγος και για πρόωρες εκλογές ως μία από τις πιθανές λύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών. Ο σκοπιανος πρωθυπουργός φέρεται να μην έχει αντίρρηση, αλλά διαφωνεί ο έταιρός του στην κυβέρνηση.

Το DUI θεωρεί ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι η καλύτερη λύση  και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπεών.

Ο Ζάεφ με τη σειρά του επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα σύντομα, ώστε το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου να υλοποιηθεί.

Η νομοθεσία της ΠΓΔΜ άλλωστε προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα ανακοινώνονται από το κοινοβούλιο, μετά από τη σχετική ψηφοφορία. Η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, όμως, δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς διατηρεί πλειοψηφία.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook