Σε αναζήτηση υποστήριξης η Μέι για το Brexit – Την Τρίτη η κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο

Ημέρες εξελίξεων οι επόμενες για το Brexit και το μέλλον της Συμφωνίας, καθώς η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα κάνει δήλωση στο κοινοβούλιο στις 17:30 ώρα Ελλάδος προτού οι βουλευτές συνεχίσουν τη συζήτηση για τη συμφωνία.

Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο Τρίτη για το αν θα υποστηρίξει την συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά αναμένεται ότι θα την απορρίψει.

Το Sky διευκρίνισε ότι η δήλωση της Μέι θα επικεντρωθεί σε νέες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ για το ιρλανδικό δίχτυ ασφαλείας (backstop) –την πολιτική ασφαλείας που έχει ως στόχο να προληφθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Στην προσπάθειά της να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία της για το Brexit, η Μέι προειδοποίησε την  Κυριακή ότι αν αποτύχουν να γίνει το Brexit θα είναι κάτι το καταστροφικό για τη δημοκρατία και ότι υπουργοί της προειδοποίησαν ότι αν ματαιωθεί η βούληση αυτών που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία μπορεί να υπάρξει άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit στην αυριανή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, η ΕΕ αναμένεται να δώσει σε σημερινή επιστολή της νέες διαβεβαιώσεις, μετέδωσε παράλληλα το RTE News.

Η επιστολή αυτή θα αφορά το πιο επίμαχο κομμάτι της συμφωνίας με την ΕΕ —το backstop. Σε αυτήν θα υποστηρίζεται ότι το δίχτυ αυτό ασφαλείας δεν είναι η λύση που προτιμάει η ΕΕ για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο, ότι αυτό δεν υπονομεύει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ούτε εντάσσεται σε οποιαδήποτε καλυμμένη προσπάθεια από την ΕΕ να “προσαρτήσει” τη Βόρεια Ιρλανδία, προσθέτει το RTE.

Η Βρετανία θα παραδώσει επίσης την δική της επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας παράλληλης ανταλλαγής, σύμφωνα με το RTE, ενώ αναμένεται και η δήλωση της Μέι στο κοινοβούλιο στις 17:30 ώρα Ελλάδος.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook