«Οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ είναι σε χειρότερη κατάσταση από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου» (video)

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντοναλντ Τραμπ, θα συμβάλλει στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Εάν οι δύο πρόεδροι συναντηθούν μεταξύ τους, ανταλλάξουν απόψεις και αποφασίσουν, ότι θέλουν να επανακινήσουν τον διάλογο, τότε θα υπάρξει ευκαιρία για την βελτίωση των σχέσεων» δήλωσε ο Πεσκόφ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο τους σημείο. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν υποβαθμισθεί σε τέτοιο σημείο, και απάντησε διερωτώμενος με τρόπο ρητορικό: «Είναι σε κατάσταση Ψυχρού Πολέμου; Ίσως σε χειρότερη κατάσταση».

Ρητορική όμως ήταν και η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε, αν ο Πούτιν έδειξε την προτίμηση του προς τον Τράμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, σε σχέση με την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. «Το ζήτημα δεν συνίσταται στις προτιμήσεις, αλλά στο ποιανού οι απόψεις μας αγγίζουν και ποιανού απόψεις βρίσκουν καλύτερη ανταπόκριση στην κοινή γνώμη» είπε ο Πεσκόφ. Και αφού τόνισε ότι η μία πτέρυγα των αμερικανών πολιτικών ισχυρίζεται ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος με την Ρωσία, παρά την ύπαρξη προβλημάτων και η άλλη πτέρυγα ότι με την Μόσχα δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο, κατέληξε διερωτώμενος: «Ποιόν λοιπόν να επιλέξουμε;».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Tass)