Η Ρωσία απέφυγε να σχολιάσει την «αποχή» της Κίνας στο ΣΑ του ΟΗΕ

Η αποχή που τήρησε το Πεκίνο κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη του οποίου κλήθηκαν χθες το βράδυ να εγκρίνουν ή όχι το ψήφισμα για τη χρήση χημικών όπλων στην Συρία από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, δεν έγινε δυνατόν να εγκριθεί εξαιτίας του βέτο που άσκησε η Ρωσία.

Η στάση που τήρησε η Κίνα δηλώνοντας «αποχή», προκάλεσε συναισθήματα ευφορίας στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του οποίου έσπευσε να δηλώσει ότι «συνιστά μεγάλη» νίκη του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι η Κίνα διαφοροποιήθηκε από τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό.

Η Μόσχα, που θεωρείται στενός εταίρος του Πεκίνου περιορίστηκε να δηλώσει με διπλωματικό τρόπο ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την στάση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η στάση που τήρησε η κυρίαρχη Κίνα είναι η θέση μιας κυρίαρχης χώρας. Δεν έχουμε το δικαίωμα στη δεδομένη περίπτωση να την σχολιάσουμε κατά κάποιο τρόπο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Κίνα τήρησε στάση «αποχής» στη ψηφοφορία, επειδή θεώρησε πως μερικά σημεία του σχεδίου ψηφίσματος έπρεπε να τροποποιηθούν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ria Novosti)