«Ρωγμές» στη συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας λόγω Συρίας – Ξεπερνούν τους 42 οι νεκροί μέσα σε 24 ώρες

  • Οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ κλονίζουν τη συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας
  • «Δεν είναι μέρος του αντιτρομοκορκατικού αγώνα» υποστηρίζει ο Ερντογάν
  • Ξεπερνούν τους 42 οι νεκροί μαχητές

«Ρωγμές» παρουσιάζει το μέτωπο Ρωσίας – Τουρκίας τις τελευταίες μέρες, μετά από τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ αλλά και της οικονομίας στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στα προβλήματα έρχεται τώρα να προστεθεί και η τριβή στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και δη της Συρίας. Έτσι ο ανώτατος άρχοντας της Τουρκίας ανέφερε στον Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαΐου το παράπονο ότι η κυβέρνηση της Συρίας πλήττει την τουρκορωσική συνεργασία παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ, ανέφερε ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρώτου.

«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων στην Ιντλίμπ δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος του αντιτρομοκρατικού αγώνα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η έξαρση των μαχών στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία της Άγκυρας, προστάτιδας δύναμης ορισμένων οργανώσεων σύρων ανταρτών, και της Μόσχας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, που απέτρεψε την έναρξη ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης του συριακού καθεστώτος τον Σεπτέμβριο. Ο θύλακας όπου μαίνονται μάχες θεωρητικά ανήκει στη ζώνη «αποκλιμάκωσης».

Να σημειωθεί πως η Ιντλίμπ χαρακτηρίζεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2011.

Ξεπερνούν τους 40 οι νεκροί μέσα σε 24 ώρες νεκρούς 

Τουλάχιστον 42 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες στις μάχες ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και τους τζιχαντιστές στην ευρύτερη περιοχή  ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι επρόκειτο για 25 τζιχαντιστές και 17 μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται, από τα τέλη του Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας εξώθησαν στη φυγή περίπου 180.000 ανθρώπους, που προσέφυγαν βορειότερα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Συνολικά, στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 119 άμαχοι, ενώ μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, 18 νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook