Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα πρόταση για τη θέσπιση ενός συστήματος αποδοχής εκτοπισμένων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε εθελοντική βάση και για ανθρωπιστικούς λόγους. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Όπως η Κομισιόν αναφέρει, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος θα αποτελεί η μείωση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Τουρκίας.

Εφόσον ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τα κράτη-μέλη καλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Συγκεκριμένα η κατανομή μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών-μελών θα βασίζεται στις δυνατότητες απορρόφησης, υποδοχής και ενσωμάτωσής τους, καθώς και στο μέγεθος του πληθυσμού, στο ΑΕΠ, στις προηγούμενες επιδόσεις στην αναγνώριση ασύλου και στα εθνικά ποσοστά ανεργίας. Επιπλέον, στα άτομα που επωφελούνται από το καθεστώς αυτό θα πρέπει να χορηγείται επικουρική προστασία ή ισοδύναμο καθεστώς προσωρινής παραμονής, για όχι λιγότερο από ένα έτος.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα, εφόσον γίνει δεκτό από τα κράτη- μέλη, θα ισχύει μόνο για τους αιτούντες άσυλο που έχουν καταχωρηθεί από τις τουρκικές αρχές πριν από τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας