Προειδοποιήσεις Αβραμόπουλου στην Ουγγαρία σε περίπτωση μη συνεργασίας στο προσφυγικό

  • Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό, τονίζει ο Αβραμόπουλος
  • Εάν η Ουγγαρία δε συνεργαστεί, θα γίνει έναρξη διαδικασίας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας

Στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, όπως και στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή της, αναφέρεται σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «Messaggero» o Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στη στάση της Ουγγαρίας τονίζει ότι με τη Βουδαπέστη θα δημιουργηθεί κοινή ομάδα ειδικών που θα εξετάσει την ουγγρική νομοθεσία για το άσυλο και η πρώτη συνάντησή της θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, αλλά «αν η χώρα αυτή δεν συνεργαστεί, θα ληφθεί υπόψη η έναρξη διαδικασίας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες χώρες μέλη δεν συμμορφώνονται».

Επιπλέον, o κ. Αβραμόπουλος επέμεινε πως όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους», διότι «πρόκειται για πολιτική υποχρέωση, ηθικής και νομικής φύσεως».

Σε σχέση, με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ιταλία έχει βελτιωθεί και η Κομισιόν θα συνεχίσει να προσφέρει στις χώρες αυτές οικονομική και τεχνική υποστήριξη».