Πολιτικές κόντρες για την κυβέρνηση στην Ιταλία – Τη Δευτέρα κρίνεται η πρόταση μομφής
  • Tη Δευτέρα αποφασίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην Ιταλία
  • Την πρόταση είχε καταθέσει νωρίτερα ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκας του Βορρά
  • Προειδοποιεί να μην σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου θα αποφασίσει η ιταλική  Γερουσία την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Αυγούστου το γραφείο Τύπου της άνω βουλής του ιταλικού κοινοβουλίου.

Το αίτημα προέκυψε το βράδυ της Πέμπτης 8 Αυγούστου, όταν ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι και  υπουργός Εσωτερικών, ουσιαστικά απέσυρε την εμπιστοσύνη του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο επικεφαλής της Λέγκας ελπίζει πως η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα γίνει ο ίδιος ο νέος ηγέτης της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο Σαλβίνι είπε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα ήταν απαράδεκτη και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για τη διεξαγωγή νέων εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση ότι ο συνασπισμός της Λέγκας με το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέρρευσε, ο Σαλβίνι προειδοποίησε να μην γίνουν οποιοιδήποτε ελιγμοί που θα εμπόδιζαν μια επιστροφή στις κάλπες.

«Ελπίζω ότι κανένας δεν σκέπτεται να ξεγελάσει τους Ιταλούς, να κερδίσει χρόνο και να εφεύρει μια κυβέρνηση που θα είναι δημοκρατικά απαράδεκτη», δήλωσε από την πόλη Τέρμολι στις ακτές της Αδριατικής.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως ανησυχεί γιατί άκουσε «παρόμοιες προσεγγίσεις» για το θέμα από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook