Πιο δυναμικά στο «παιχνίδι» με την κυπριακή ΑΟΖ μπαίνει η γαλλική TOTAL
Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία διεύρυνσης της συνεργασίας εταιρειών για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, με δεδομένη πλέον την επέκταση της εμπλοκής της γαλλικής TOTAL σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απόψε η κρατική τηλεόραση.

Όπως αναφέρθηκε, η ολοκλήρωση των συνεργασιών θα γίνει αφού διευθετηθούν κάποιες εκκρεμότητες, που αφορούσε σε υποχρεώσεις που έχουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διεύρυνση της παρουσίας και δραστηριοποίησης της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποτελεί και στοιχείο συμφωνιών που θα γίνουν ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Γαλλία.

Πρόκειται για δέσμη συμφωνιών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο οριστικοποίησής τους, που θα αφορούν τρεις βασικούς πυλώνες: Πολιτικά θέματα, θέματα αμυντικής συνεργασίας και θέματα ενέργειας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η δέσμη αυτή των συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας αναμένεται να υπογραφεί πιθανότατα το Φεβρουάριο και η ενεργοποίηση της συμμετοχής της TOTAL και σε άλλα οικόπεδα αναμένεται το αργότερο τον Μάρτιο.

Στις 29 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα βρίσκεται στην Κύπρο για την σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν της συνόδου των Επτά, θα πραγματοποιηθούν και διμερείς συναντήσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook