«Πέθανε» το δέντρο φιλίας μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας – Δεν είχε φυτευτεί ποτέ…

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν να πόζαραν χαμογελαστοί καθώς φύτευαν μια μια βελανιδιά στους κήπους του Λευκού Οίκου, όμως η φύση (ή μάλλον η ανθρώπινη αδιαφορία) είχε άλλο σκοπό.

Έτσι, το δέντρο που είχε σκοπό να συμβολίσει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών μαράθηκε, συμβολίζοντας έτσι την τεταμένη σχέση που υπάρχει πλέον.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε προσφέρει το νεαρό δέντρο στον αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, τον Απρίλιο του 2018.

Η μικρή βελανιδιά προερχόταν από δάσος της βόρειας Γαλλίας όπου σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 αμερικανοί Πεζοναύτες ενώ μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Όμως το δέντρο-σύμβολο της γαλλοαμερικανικής φιλίας εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως, για να μπει σε καραντίνα. «Είναι υποχρεωτικό για κάθε ζωντανό οργανισμό που εισάγεται στις ΗΠΑ», είχε εξηγήσει ο Ζεράρ Αρό, ο τότε πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον. «Θα ξαναφυτευτεί μετά», είχε διαβεβαιώσει.

Στην πραγματικότητα, δεν ξαναφυτεύτηκε ποτέ, είπε αυτή την εβδομάδα διπλωματική πηγή.

Η Γαλλία και η Αμερική πλέον βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα σχεδόν σε κάθε θέμα, από τον εμπορικό πόλεμο έως το Ιράν.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook