«Persona non grata» για τα Τίρανα 52 Έλληνες που συμμετείχαν στην κηδεία Κατσίφα (εικόνες)

  • Τα εν λόγω άτομα κατηγορούνται για «οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχία της Δημοκρατίας της Αλβανίας» αλλά και για «επίδειξη αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα»
  • Αυτό έχει ως συνέπεια να μη τους επιτρέπεται να εισέλθουν στην Αλβανία για την περίοδο που ορίζει ο νόμος
  • Η κυβέρνηση της Αλβανίας κάνει λόγο για «μη αποδεκτή, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση σε βάρος του αλβανικού κράτους και των πολιτών του»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο χωριό Βουλιαράτες. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας κήρυξε ανεπιθύμητα 52 πρόσωπα που συμμετείχαν στην κηδεία του έλληνα ομογενούς που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, κηρύχθηκαν «persona non grata» για «οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχία της Δημοκρατίας της Αλβανίας». Ακόμα, κατηγορούνται για «επίδειξη αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα».

Όπως έγινε γνωστό, δε θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Αλβανία για την περίοδο που ορίζει ο νόμος, στα εν λόγω άτομα και άλλα που ελέγχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας με αφορμή την εκδήλωση εξτρεμιστών την Πέμπτη στο χωριό Βουλαράτες.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση της Αλβανίας κάνει λόγο για «μη αποδεκτή, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση σε βάρος του αλβανικού κράτους και των πολιτών του –δίχως διακρίσεις- από άτομα προερχόμενα από την Ελλάδα που μετέτρεψαν μια κηδεία σε εξτρεμιστική εκδήλωση».

Προσθέτει δε, επικαλούμενη τη νομοθεσία της Αλβανίας για την «υπεράσπιση σημαντικών εθνικών συμφερόντων που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, ενόψει της αυστηρής διατήρησης των διεθνών σχέσεων της χώρας και συγκεκριμένα των φιλικών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Ελλάδος δεσμευμένη να προστατεύει και να εγγυάται από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία αυτής της μειονότητας στην αγκαλιά της αλβανικής οικογένειας».

Καταγγελίες από τους 12 έλληνες προσαχθέντες: Μας κρατούσαν για εκφοβισμό εφτά ώρες

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, γύρω στις 3 το πρωί αφέθηκαν τελικά ελεύθερα τα 12 άτομα που προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα το μεσημέρι της Πέμπτης στους Βουλιαράτες.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν κορυφαία στελέχη της ομογένειας στη Βόρεια Ήπειρο.

Τα άτομα αυτά είχαν προσαχθεί για εξακρίβωση στοιχείων και σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο η διαδικασία αυτή μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 10 ώρες, άλλα τελικά κράτησε περίπου εφτά ώρες.

Στην αστυνομική διέυθυνση Αργυροκάστρου, από την πρώτη στιγμή, μετέβησαν αντιπροσωπεία του ελληνικού Προξενείου και ο πρόεδρος κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι προσαχθέντες καταγγέλλουν ότι οι αλβανικές αρχές τους προσήγαγαν για εκφοβισμό, καθώς δεν είχαν καμία κατηγορία.

Προγήθηκε η εμπρηστική δήλωση του πρώην προέδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση για την όξυνση της κατάστασης. Μάλιστα, έκανε λόγο για «πρωτόγονους αντι-Αλβανούς» εξτρεμιστές που παραβρέθηκαν στην κηδεία του «εξτρεμιστή» Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα ομάδες ελλήνων εξτρεμιστών, πρωτόγονων αντι-Αλβανών εξτρεμιστών, μπαίνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Είναι “θαμμένοι” με πανό ρατσιστικά, αντι-Αλβανικά, βόρειο Ηπειρωτικά του εξτρεμιστή Κατσίφα, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αλβανική αστυνομία» τόνισε, ο πρώην πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου στον Έντι Ράμα Δημοκρατικού Κόμματος.

«Καταδικάζω έντονα την πρωτόγονη πράξη εκμετάλλευσης μιας νεκρικής πομπής από εξτρεμιστές, φανατικούς για ρατσιστικούς και αντι-Αλβανικούς σκοπούς» τονίζει.

«Καταγγέλλω αυτήν την πράξη διαστρέβλωσης της αλβανικής επικράτειας από τις αρχές της Αθήνας και των Τιράνων, οι οποίες, με την ανεύθυνη και υστερική στάση τους, παροτρύνουν αυτήν την αισχρή, διεθνώς καταστρεπτική πράξη και σιωπούν σήμερα από ντροπή», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, ο αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, απαντώντας σε σχόλιο χρήστη στο Facebook σχολίασε ότι «δεν πολεμάμε με προβοκάτορες κηδειών»:

Είναι ακριβώς αυτό που κάποιοι θεωρούν λανθασμένα ως αδυναμία. Το δικό μας κράτος δεν πολεμάει ούτε με νεκρόφιλους ούτε με προβοκάτορες σε κηδείες. Όποιος ήρθε για να προκαλέσει, μπήκε, ντρόπιασε τη δική του σημαία και βγήκε. Ο πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς τη χώρα και τη γλώσσα του άλλου. Σημαίνει να αγαπάς τη χώρα και τη γλώσσα σου. Και μη χρησιμοποιείς τον όρο «ο Έλληνας», γιατί είναι τόσο απεχθές όσο και όταν οι άλλοι, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν περιφρονητικά τον όρο «ο Αλβανός». Η ελληνική μειονότητα, οι καλοσυνάτοι κάτοικοι στους Βουλιαράτες δεν είναι ο «Ελληνας», είναι σεβαστοί και αναντικατάστατοι πολίτες της Αλβανίας.

Και εσένα που ούτε το πραγματικό σου όνομα δεν γράφεις, μη σε νοιάζει, γιατί δεν ξεφτιλίζεται η Αλβανία από κάποιος άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τρέφονται σαν κοράκια.

Είναι κάτι μίζερες υπάρξεις που βεβηλώνουν τον νεκρό που υποτίθεται πως τιμούν και βεβηλώνουν την τιμή και το όνομα του δικού τους έθνους – ένα έθνος που έχει δώσει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα. Ένα έθνος που δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν μπορεί να είναι εχθρός μας. Ένα έθνος που οι Αλβανοί βρήκαν καταφύγιο σε ώρα ανάγκης όπως και οι Έλληνες έχουν βρει σε μας καταφύγιο σε ώρα ανάγκης. Η χώρα αυτή (σ.σ.: η Ελλάδα), όπως και κάθε χώρα έχει τη δυστυχία να έχει τα δικά της γαϊδούρια».


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook