Παύση πυρός στη Γάζα μετά από 27 νεκρούς – Επιμένουν Νετανάχιου και Τραμπ στον εγκλωβισμό
Μετά από ένα καταιγιστικό Σαββατοκύριακο, όπου κόστισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους στη λωρίδα της Γάζας και τέσσερις στο Ισραήλ, οι δύο πλευρές ήρθαν σε μια προσωρινή συμφωνία παύσης πυρός, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Αυτό ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής 5 Μαΐου δύο παλαιστίνιοι και ένας αιγύπτιος αξιωματούχος, που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.  Η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή από το ξημέρωμα της Δευτέρας, 6 Μαΐου, ημέρα που ξεκινά το Ραμαζάνι. Την απόφαση δεν έχει επιβεβαιώσει η πλευρά του Ισραήλ, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της οργάνωσης Ισλαμικής Τζιχάντ, της δεύτερης πιο ισχυρής μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα, η συμφωνία που εκπονήθηκε στη διάρκεια της νύκτας έχει στόχο τη χαλάρωση του αποκλεισμού που επιβάλλεται από το Ισραήλ στη Γάζα.

Οι συγκρούσεις του σαββατοκύριακου ήταν το χειρότερο περιστατικό βίας από το 2014.

Ο συνολικός φόρος αίματος ανήλθε σε 23 άμαχους και μαχητές στη λωρίδα της Γάζας και 4  στο Ισραήλ. Aνάμεσα στους νεκρούς από την πλευρά της Γάζας ήταν και ένα μωρό, μόλις 14 μηνών. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας.

Σε μια ένδειξη αποκατάστασης της ηρεμίας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την άρση όλων των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στους γειτονικούς στη Γάζα ισραηλινούς πληθυσμούς αμάχων. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, όμως τα μέτρα αυτά γενικά περιλαμβάνουν το κλείσιμο των σχολείων ή προκαθορισμένα όρια στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Σκληραίνουν τη στάση τους Ισραήλ – ΗΠΑ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να συνεχιστούν τα «πλήγματα μαζικής κλίμακας» και να αναπτυχθούν ενισχύσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Και σε αυτό φαίνεται ότι τον στηρίζει απόλυτα ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους ότι οι ενέργειες αυτές δεν θα φέρουν «τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία».

«Για ακόμη μια φορά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα μπαράζ θανατηφόρων επιθέσεων με ρουκέτες από τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ. Στηρίζουμε 100% το Ισραήλ στην υπεράσπιση των πολιτών του… Προς τους ανθρώπους στη Γάζα: αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ δεν θα σας φέρουν τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία. Σταματήστε τη βία και εργαστείτε για την ειρήνη, μπορεί να γίνει!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook