Παρατείνει για ακόμη ένα έτος τις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σήμερα Τρίτη στην παράταση έως τον Απρίλιο του 2018 των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν για «σοβαρές παραβιάσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μέτρα που είχαν επιβληθεί ως απάντηση στην καταστολή από το ιρανικό καθεστώς των διαδηλώσεων κατά του πρώην Ιρανού προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ μετά την επανεκλογή του, το 2009.

Οι κυρώσεις αυτές παρατείνονται κάθε χρόνο έπειτα από την αρχική τους επιβολή τον Απρίλιο του 2011. Τα μέτρα είναι διαφορετικά από τις αυστηρές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε η Ένωση επί μια δεκαετία στην Ισλαμική Δημοκρατία εξαιτίας της πυρηνικής της δραστηριότητας. Οι κυρώσεις αυτές ήρθηκαν τον Ιανουάριο του 2016, έξι μήνες έπειτα από τη σύναψη της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η ΕΕ έχει επιδιώξει την επαναπροσέγγιση με το Ιράν έπειτα από τη σύναψη της συμφωνίας τον Ιούνιο του 2015. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποιούν έκτοτε επισκέψεις στην Τεχεράνη, συχνά συνοδευόμενοι από πολυπληθείς αντιπροσωπείες ευρωπαίων επιχειρηματιών.

Εντούτοις, η Ένωση παρέτεινε για ένα χρόνο την ταξιδιωτική απαγόρευση και το πάγωμα των περουσιακών στοιχείων σε 82 Ιρανούς και μια οντότητα, ενώ παρέτεινε και την απαγόρευση εξαγωγών προς το Ιράν εξοπλισμού για παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών και άλλων εξοπλιστικών μηχανισμών που «ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για πρακτικές καταστολής στο εσωτερικό της χώρας».

Η προσπάθεια της Ένωσης να οικοδομήσει μια νέα σχέση με το Ιράν έγινε ακόμη πιο περίπλοκη έπειτα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να έχει δεσμευτεί να τηρήσει σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Τεχεράνη, συγκριτικά με την πολιτική του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ