Χωρίς τέλος το θρίλερ της αναζήτησης του Αιγυπτιακού αεροσκάφους με τους 66 επιβαίνοντες που χάθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης από τα ραντάρ.

Το αεροσκάφος της Egyptair πραγματοποιούσε πτήση από το Παρίσι προς το Κάιρο και αγνοείται λίγο μετά από την είσοδό του στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Το Airbus A320  τελευταία φορά που καταγράφηκε  πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο και πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συντριβή του.

Για επικινδύνους και απότομους  ελιγμούς λίγο πριν την εξαφάνισή του έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στην επικοινωνία που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε μέσο και να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της υπόθεσης αυτής.

18:31 To υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας εντόπισε ανθρώπινα μέλη που πιστεύεται ότι ανήκουν στους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο.

«Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου μπόρεσε να ανασύρει επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους, ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ανθρώπινα μέλη και καθίσματα του αεροσκάφους. Η έρευνα συνεχίζεται» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργείου.

Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Σαρίφ Φατί διέψευσε τις φήμες ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του Airbus A320.
«Δεν έχουμε εντοπίσει επιζώντες… Οποιοσδήποτε διαδίδει φήμες ή άλλα σενάρια σχετικά με αυτήν την τραγωδία απλά παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων» δήλωσε ο Φατί σε μια συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

16:45 Ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος εντόπισε μια πετρελαιοκηλίδα, που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο εξαφανίστηκε με 66 επιβαίνοντες, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) σήμερα.

Στην φωτογραφία, την οποία κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel-1A στις 19.00 ώρα Ελλάδας χθες Πέμπτη, απεικονίζεται μια πετρελαιοκηλίδα μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους.

Μια δεύτερη φωτογραφία που ελήφθη σήμερα στις 07.00 ώρα Ελλάδας δείχνει ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει μετατοπιστεί περίπου 5 χιλιόμετρα.

Η ESA επισήμανε ότι έχει διαβιβάσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές, ωστόσο τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η πετρελαιοκηλίδα προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir.

Άλλος ένας δορυφόρος, ο Sentinel-2A, θα περάσει από την ίδια περιοχή στις 22 Μαΐου.

15:55 Στις έρευνες συμμετέχουν:

– Η Αίγυπτος με πλωτά και αεροπορικά μέσα,

– Η Ελλάδα με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που διεξάγουν έρευνες εντός του FIR Αθηνών μέχρι τα όρια με τα FIR Λευκωσίας και Καΐρου και εάν ζητηθεί δυτικότερα. Μαζί με το C-130 πετά στην περιοχή ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που εναλλάσσεται με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη διάθεση των αιγυπτιακών αρχών εφόσον ζητηθεί παραμένουν το υποβρύχιο Ματρώζος και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Χθες το C-130 συνέχισε τις έρευνες ρίχνοντας φωτιστικές βόμβες κατά τις πτήσεις του στα FIR Αθηνών και Καΐρου.

– Η Γαλλία επιχειρεί με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και δήλωσε την ετοιμότητά της να διαθέσει ένα πλοίο ωκεανογραφικών μελετών που βρίσκεται στην περιοχή.

– Η Ιταλία με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας

– Η Βρετανία με ένα αεροσκάφος C-130 που απογειώθηκε από την Κύπρο, και

– Οι ΗΠΑ με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

14:19 Εντοπίστηκε ανθρώπινο μέλος,  καθίσματα βαλίτσα και συντρίμμια του αεροσκάφους όπως ενημερωθήκαμε από τις Αιγυπτιακές αρχές που έχουν την ευθύνη των ερευνών, λίγο νοτιώότερα από το σημείο απώλειας σήματος του Airbus. Αυτό  γνωστοποίησε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Τόνισε ότι την ευθύνη των ερευνών έχουν οι αιγυπτιακές αρχές με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά και εάν μας ζητηθεί η συνδρομή θα την παράσχουμε και οι έρευνες θα συνεχιστούν.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παραμένει σε ετοιμότητα γαλλικό αεροσκάφος αλλά και γαλλικό ωκεανογραφικό πλοίο πλέει στην περιοχή για να συμβάλει στις έρευνες ενώ για τις συμμαχικές δυνάμεις γνωστοποίησε ότι είναι στη διάθεσή τους και η βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Ελληνικό C-130  σύμφωνα με τον κ.Καμμένο, συνέχιζε όλο το βράδυ τις έρευνες εντός του ελληνικού FIR και συνεχίζει και σήμερα με τη συνδρομή Super Puma.

12:22 Επιβεβαιώνει το Ελληνικό υπουργείο Άμυνας ότι έλαβε πληροφορίες από τις αιγυπτιακές αρχές για τον εντοπισμό συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους.

12:06 Το Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου “χτενίζει” τη θαλάσσια περιοχή για να βρει το μαύρο κουτί του αεροπλάνου Α320 της Egyptair.

12:05 Συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους φέρεται να έχουν εντοπίσει οι Αιγυπτιακές αρχές ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, όπως μεταδίδει η Αιγυπτιακή τηλεόραση.

11:50 Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στον Αιγύπτιο ομόλογο του Sameh Shoukry, για την τραγική απώλεια της πτήσης MS804 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

Τόνισε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στο φίλο αιγυπτιακό λαό, στις δύσκολες αυτές στιγμές.Ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε τον κ. Shoukry ότι θα συνεχιστεί η αδιάλειπτη η δράση των Ελληνικών Αρχών στο πλαίσιο των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, σε διαρκή επικοινωνία, συντονισμό και συνεργασία με τις Αιγυπτιακές Αρχές.

10:00 Τρεις Γάλλοι ερευνητές και ένας τεχνικός εμπειρογνώμονας της εταιρείας Airbus έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου σήμερα το πρωί για να συμμετάσχουν στις έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir, σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

 

09:17  «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο» για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, αλλά καμία δεν υπερισχύει», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με τις οικογένειες των επιβατών και αξιωματούχους «για να τους μεταφέρει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες με απόλυτη διαφάνεια».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας