Διχασμένη η ΕΕ παρά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό – Οι αντιδράσεις των ηγετών
  • Αναλυτικά τα όσα προβλέπονται στα συμπεράσματα της Συνόδου
  • Τουσκ: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία στη συμφωνία για το μεταναστευτικό
  • Γιούνκερ: Μια ιδιαιτέρα δύσκολη σύνοδος
  • Μέρκελ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, αποφασιστικό βήμα για μια ευρωπαϊκή λύση η συμφωνία
  • Κόντε: Η Ιταλία δεν συμφώνησε για την επανεισδοχή μεταναστών από τη Γερμανία

Διχασμένη παρουσιάστηκε στην πολύωρη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λοιπόν, κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματοςπαρότι στη διάρκεια της Συνόδου υπήρξε έντονη σύγκρουση δύο τελείως διαφορετικών φιλοσοφιών – πολιτικών (γαλλο-ισπανική πρόταση από τη μία και ιταλο-αυστριακή πρόταση από την άλλη), με την Ιταλία να συμβιβάζεται τελικά και να μην ασκεί βέτο επί του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Αναφορικά με τα συμπεράσματα λοιπόν, ανάμεσα στα όσα συμφωνήθηκαν είναι οι «πλατφόρμες αποβίβασης» προσφύγων και μεταναστών, τα «ελεγχόμενα κέντρα» και η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

«Πλατφόρμες αποβίβασης»

Οι 28 ζητούν «ταχεία επεξεργασία» της ασαφούς ακόμη έννοιας «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης» των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα εκτός της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για να αποτραπεί ο διάπλους της Μεσογείου.

Καμία τρίτη χώρα δεν έχει μέχρι στιγμής προσφερθεί να φιλοξενήσει τέτοια κέντρα υποδοχής για διασωθέντες στα διεθνή ύδατα, κέντρα στα οποία θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε παράτυπους μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου».

Το Μαρόκο και η Αλβανία έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν θα δεχθούν την εγκατάσταση τέτοιων κέντρων στο έδαφός τους. Άλλωστε τα ίδια τα κέντρα αυτά υποδοχής που ονομάζονται «πλατφόρμες» προκαλούν αμφιβολίες στις ευρωπαϊκές χώρες για το αν η αποβίβαση διασωθέντων στην θάλασσα ανθρώπων συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

«Ελεγχόμενα κέντρα»

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι οι διασωθέντες στη θάλασσα θα μπορούν να τοποθετούνται σε «ελεγχόμενα κέντρα» στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από όπου θα μπορούν να κατανεμηθούν εντός της Ένωσης όταν θα δικαιούνται ασύλου ή να επαναπροωθούνται στις χώρες τους στην αντίθετη περίπτωση.
Ομως, η σύσταση τέτοιων κέντρων, που θα λειτουργούν με ευρωπαϊκά μέσα, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών και κατά τον ίδιο τρόπο η κατανομή των προσφύγων «θα πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση».

Η Ιταλία εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση αυτή, αλλά δεν διευκρίνισε αν θα δημιουργήσει τέτοια «ελεγχόμενα κέντρα» στο έδαφός της. Στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται λόγος για «ελεγχόμενα» και όχι «κλειστά» κέντρα, όπως πρότεινε η Γαλλία. Ωστόσο, η έννοια «ελεγχόμενα» δεν προσδιορίζεται.

«Δευτερογενείς κινήσεις»

Η συμβιβαστική συμφωνία περιλαμβάνει μία παράγραφο που αφορά την αντιμετώπιση των μετακινήσεων των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να περιμένουν την απόφαση για την χορήγηση ασύλου στην χώρα άφιξής τους. Αυτές οι μετακινήσεις ονομάζονται «δευτερογενείς».

«Τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν όλα τα αναγκαία εσωτερικά νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τέτοιες μετακινήσεις και να συνεργασθούν στενά μεταξύ τους με αυτόν τον στόχο».

Οι «δευτερογενείς μετακινήσεις» είναι η αιτία της έντασης ανάμεσα στην καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και τον κύριο σύμμαχό της στον κυβερνητικό συνασπισμό, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU) της Βαυαρίας, που απειλεί να επαναπροωθήσει από τα νότια σύνορα της Γερμανίας πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα.

Εξωτερικά σύνορα

Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση των μέσων του Frontex παρέχοντάς της μεγαλύτερη χρηματοδότηση (χωρίς συγκεκριμένα ποσά) και μία ευρύτερη εντολή.

Προβλέπει επίσης την ενίσχυση της υποστήριξης της λιβυκής «ακτοφυλακής» και καλεί «όλα τα πλοία που επιχειρούν στην Μεσόγειο» να σεβασθούν την κείμενη νομοθεσία και να μην παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις της λιβυκής ακτοφυλακής. Η παράγραφος αυτή έδωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στην Ιταλία και την Μάλτα.

Οι 28 συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν την δεύτερη δόση του πακέτου των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία και να χρηματοδοτήσουν το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Αφρική, ώστε να καταπολεμηθούν τα αίτια της μετανάστευσης.

Κανονισμός του Δουβλίνου

«Συναίνεση πρέπει να υπάρξει για τον Κανονισμό του Δουβλίνου ώστε να μεταρρυθμισθεί με βάση την ισορροπία ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, στο οποίο ωστόσο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση.

Αρχικά, αυτή η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής επρόκειτο να ασχοληθεί με την εξεύρεση αυτής της συναινετικής λύσης για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά οι διαφωνίες είναι ακόνη πολύ έντονες σχετικά με τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτήν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που αναθέτει την ευθύνη για την διαχείριση κάθε αίτησης ασύλου στην χώρα εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την άρση αυτής της ρύθμισης σε περιόδους κρίσης, με την εφαρμογή υποχρεωτικής κατανομής των αιτούντων άσυλο. Αλλά χώρες όπως η Αυστρία και η Πολωνία, υποστηριζόμενες από την Αυστρία, είναι κατηγορηματικά αντίθετες με την ιδέα.

Η Ιταλία ζητεί από την πλευρά της μόνιμο σύστημα κατανομής και την πλήρη εγκατάλειψη της αρχής της ευθύνης της χώρας εισόδου.

Αύξηση της χρηματοδότησης προς Ισπανία και Μαρόκο

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ισπανία και το Μαρόκο, ώστε να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη «δυτική οδό» για να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

«Υπάρχει μια δέσμευση για τη χορήγηση περισσότερων πόρων στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Μαρόκου», είπε ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει το γεγονός ότι αυτή η «δυτική οδός» την οποία επιλέγουν το τελευταίο διάστημα οι μετανάστες δέχεται εντεινόμενη πίεση.

Τουσκ: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία στη συμφωνία για το μεταναστευτικό

«Η εφαρμογή της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ μετά από εννιάωρες σκληρές διαπραγματεύσεις, θα είναι το πιο δύσκολο μέρος της», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Γιούνκερ: Μια ιδιαιτέρα δύσκολη σύνοδος

Για «ιδιαιτέρως δύσκολη» σύνοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος κυρίως για τη συμφωνία των «28» να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της χρηματοδότησης στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ύψους 3 δις. «μετά από μακρές συζητήσεις» αλλά και τη συνδρομή 500 εκατ. στο Ταμείο για την Αφρική, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Μέρκελ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, αποφασιστικό βήμα για μια ευρωπαϊκή λύση η συμφωνία

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να αναζητά διμερείς συμφωνίες, ειδικά για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, όσο δεν υπάρχει ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου. «Η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό βήμα για μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό».

Κόντε: Η Ιταλία δεν συμφώνησε για την επανεισδοχή μεταναστών από τη Γερμανία

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει την επανεισδοχή στη χώρα του μεταναστών που έχουν φύγει για τη Γερμανία», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

Μακρόν: Η Γαλλία δεν θα ιδρύσει μεταναστευτικά κέντρα κλειστού τύπου στο έδαφός της

Στη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να ιδρύσει κέντρα κλειστού τύπου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο έδαφός της, προχώρησε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook