«Όλα έγιναν ευκολότερα από τότε που ανέλαβαν Τσίπρας και Τσακαλώτος»

  • Εύσημα στον πρωθυπουργό αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποδίδει ο Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν παραδώσει στον διάδοχό του, τα ηνία του Eurogroup
  • Ο ολλανδός πολιτικός μιλά για την περίοδο του 2015 στην Ελλάδα αλλά και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός πρωθυπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. . . είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», τονίζει, μιλώντας στους Financial Times, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει πως παρά τις φήμες ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, όταν τα πράγματα με την Ελλάδα έδειχναν να φτάνουν σε αδιέξοδο, οι χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν εκείνες που το ζητούσαν. «Πολλές από αυτές μάλιστα», λέει ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, «έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα».

«Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν “Ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B”» αναφέρει ο ίδιος και τονίζει ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».

«Ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα διευθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015 μόνο μετά από έξι θορυβώδεις μήνες, όταν η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πολέμησαν τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης σχετικά με τους όρους που συνδέονται με τα δάνεια διάσωσης», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δείτε επίσης: Βαρουφάκης αποχαιρετά Ντάισελμπλουμ με ένα «θανατηφόρο» tweet

Τέλος, παραδέχεται πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά».