Οι 9 βασικές αρχές, που θα μπορούν να αποτελούν μια βάση επιχειρημάτων από την πλευρά των κρατών για την αναδιάρθρωση των χρεών τους, θα τεθούν σήμερα προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο από τα τελικά σημεία του κειμένου, οι χώρες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα – στην βάση πλειοψηφικών αποφάσεων- να προχωρούν στην αναδιάρθρωση των χρεών τους με γνώμονα τη διαφάνεια, την αμεροληψία, την ισότιμη μεταχείριση, την ασυλία, τη νομιμότητα και την αειφορία.

Οι αρχές που αποτελούν προϊόν πολύχρονης πολιτικής διαβούλευσης εντός του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αλλά εφόσον ψηφιστούν θα μπορεί κάποιο κράτος να τις επικαλεστεί.

Διαβάστε τα βασικά σημεία των 9 αρχών:

  1. Ένα κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα, κατά την άσκηση της διακριτικής του ευχέρειας, να σχεδιάσει τη μακροοικονομική πολιτική του, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους του, η οποία δεν θα πρέπει να εμποδίζεται. Η αναδιάρθρωση θα πρέπει να αποτελεί έσχατη λύση.
  2. Θα πρέπει να επιδεικνύεται καλή πίστη τόσο από τον κράτος οφειλέτη όσο και από όλους τους πιστωτές τους, ώστε να διευκολύνεται η εμπλοκή τους σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.
  3. Η διαφάνεια πρέπει να προωθηθεί, προκειμένου να ενισχυθεί η λογοδοσία των ενδιαφερόμενων παραγόντων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της έγκαιρης ανταλλαγής δεδομένων.
  4. Η αμεροληψία αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα θεσμικά όργανα και τους φορείς που συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να απολαμβάνουν ανεξαρτησίας και να απέχουν από την άσκηση οποιασδήποτε αθέμιτης επιρροής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
  5. Η δίκαιη μεταχείριση επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να απέχουν από αυθαίρετες διακρίσεις μεταξύ των πιστωτών, εκτός εάν η διαφορετική μεταχείριση δικαιολογείται από το νόμο.
  6. Η ασυλία έναντι ξένων εθνικών δικαστηρίων που σχετίζεται με την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους είναι ένα δικαίωμα των κρατών μελών και οι όποιες εξαιρέσεις πρέπει να ερμηνεύονται περιοριστικά.
  7. Η νομιμότητα της διαδικασίας συνεπάγεται ότι οι πράξεις που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του χρέους θα τηρούν τις απαιτήσεις του κράτους δικαίου, σε όλα τα επίπεδα.
  8. Η αειφορία σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, ώστε να οδηγήσει σε μια σταθερή κατάσταση του χρέους του κράτους οφειλέτη, διατηρώντας τα δικαιώματα των πιστωτών.
  9. Η αναδιάρθρωση χρέους που έχει  εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία των πιστωτών του κράτους δεν πρέπει να επηρεάζεται από εκπροσώπους της μειοψηφίας, οι οποίοι πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των πιστωτών.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας