Οι νέοι παίρνουν θέση για το κλίμα – «Η μητέρα σου με μαγιό τον Φεβρουάριο, δεν σου τη σπάει;»

Μπορεί οι παγκόσμιοι ηγέτες να μην πράττουν τα οφειλόμενα για το κλίμα, ωστόσο η υπερθέρμανση του πλανήτη αρχίζει να γίνεται ένα ρεαλιστικό και άμεσο πρόβλημα στο οποίο οι νέοι, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και το μεγαλύτερο μέρος του, αντιδρούν.

Ειδικότερα, στη Γαλλία, στη Γερμανία αλλά και στη Βρετανία, το τελευταίο διάστημα, μαθητικές οργανώσεις έχουν βγει στους δρόμους και αντιδρούν στην αδιαφορία που δείχνουν οι πολιτικοί για το κλίμα.

«Η μητέρα σου με μαγιό τον Φεβρουάριο, δεν σου τη σπάει;» ήταν το σύνθημα εκατοντάδων νέων που κατέκλυσαν τη Παρασκευή 1 Μαρτίου τους δρόμους του Παρισιού, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά κινητοποίησης για το κλίμα, έπειτα από το κάλεσμα της 16χρονης μαθήτριας από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Χαίρομαι τον καλό καιρό, όμως συνεχίζω να ανησυχώ» σχολίασε η Σοφία, μέλος της μαθητικής συνδικαλιστικής ένωσης Fidl, κι ενώ η Γαλλία έζησε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου το θερμότερο απόγευμα της για τον μήνα Φεβρουάριο, με μέσο όρο τους 21,3 βαθμούς Κελσίου.

«Ένα μέρος των νέων τα ‘χει χαμένα και προτιμά να μην βλέπει τίποτα. Εγώ φοβάμαι και θέλω να ανοίξω τα μάτια σε όλον τον κόσμο για να βρεθεί μια λύση. Πρέπει να αντιδράσουμε» σημειώνει η Σολέν, μια 18χρονη μαθήτρια από τη Βρετάνη (δυτική Γαλλία).

«Μακρόν, η πολιτική σου αρχίζει να μας ζεσταίνει», «Σε ποια νησιά θα κρύβετε τα χρήματά σας, όταν θα χαθούν κάτω από το νερό;» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των μαθητών, οι οποίοι αψήφησαν τη βροχή και διαδήλωσαν φωνάζοντας «Και ένας και δύο και τρεις βαθμοί, πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Παρόμοιες εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο στη Βρετανία, όπου οι μαθητές είχαν αποκλείσει το μουσείο στη πόλη του Μάντσεστερ και διαδήλωσαν δυναμικά στους δρόμους.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook