Ο Ζάεφ βρήκε τους «80» για τη συμφωνία των Πρεσπών – Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση
  • Ανακοινώθηκε και επίσημα η επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφίας
  • «Ναι» από τους δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”
  • Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ της Παρασκευής

«Αυλαία» φαίνεται να πέφτει στο «θρίλερ» για γερά νεύρα που εκτυλίσσεται στην ΠΓΔΜ, καθώς ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν προς ψήφιση οι συνταγματικές τροπολογίες στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναλυτικότερα, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ..

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ της Παρασκευής.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook