Ο Τραμπ «έκοψε» τον Μπάνον από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σήμερα Τετάρτη σε αλλαγές της σύνθεσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο οποίο πλέον δεν θα συμμετέχει ο σύμβουλός του για ζητήματα στρατηγικής Στίβεν Μπάνον, σύμφωνα με αξιωματούχο προσκείμενο στον Λευκό Οίκο.

Το γεγονός πως είχε αποφασιστεί να παίρνει μέρος στις συνεδριάσεις του πανίσχυρου ΣΕΑ ο Μπάνον, καταφρονητής του «κατεστημένου» και των «ελίτ» και πρώην αφεντικό του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart News, είχε προκαλέσει πολεμική στις ΗΠΑ.

Όμως το όνομα του Μπάνον δεν συμπεριλαμβάνεται στον πιο πρόσφατο κατάλογο των μελών του ΣΕΑ, με ημερομηνία 4η Απριλίου.

Όταν ο Τραμπ είχε αναγορεύσει τον Μπάνον σε μόνιμο μέλος του ΣΕΑ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την «πολιτικοποίηση» του.

Το ΣΕΑ διευθύνει πλέον, από την 20ή Φεβρουαρίου, ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, ένας 54χρονος εν ενεργεία στρατηγός, βετεράνος των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ο οποίος αντικατέστησε τον στρατηγό ε.α. Μάικλ Φλιν, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί διότι είπε ψέματα για τις επανειλημμένες επαφές που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ κόπιασε να βρει έναν αντικαταστάτη του Φλιν και αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί εντάσεων στον Λευκό Οίκο όσον αφορά τον διάδοχό του, κυρίως λόγω της επιρροής που φέρεται να είχε ο Στίβεν Μπάνον.

Το ΣΕΑ είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του Λευκού Οίκου, καθώς είναι αρμόδιο για να συγκεντρώνει πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και να δίνει συμβουλές στον πρόεδρο για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)