Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την Ιταλία στο Baa2

Την ίδια ώρα  οι αντεγκλήσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 συνεχίζονται ήρθε ένα νέο χτύπημα για την Ιταλία.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa2, επικαλούμενος το έλλειμμα της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση:

H σημαντική αποδυνάμωση της δημοσιονομικής ισχύος της Ιταλίας, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με αυτά που αρχικά υπολόγιζε η Moody’s. Το ποσοστό δημόσιου χρέους της Ιταλίας πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί κοντά στο τρέχον 130% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, αντί να αρχίσει να ακολουθεί καθοδική τάση, όπως είχε προβλέψει προηγουμένως η Moody’s. Επιπλέον, η τάση του δημόσιου χρέους είναι ευάλωτη στις ασθενέστερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους από το ήδη αυξημένο επίπεδο.

 Οι αρνητικές επιπτώσεις για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη την διακοπή των σχεδίων για διαρθρωτικές οικονομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με την Moody’s, τα δημοσιονομικά και οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσει τις υποτονικές αναπτυξιακές επιδόσεις της Ιταλίας σε μια βιώσιμη βάση. Μετά από μια προσωρινή άνοδο στην ανάπτυξη λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο επίπεδο του 1% περίπου. Ακόμη και βραχυπρόθεσμα, η Moody’s πιστεύει ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα θα δώσουν μια πιο περιορισμένη ώθηση στην ανάπτυξη σε σχέση με αυτήν που περιμένει η ιταλική κυβέρνηση.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook