Ο ΟΗΕ καλεί τις χώρες της ΕΕ να μην επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο στην Ουγγαρία

  • Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει αποκαλέσει τη μαζική μετανάστευση απειλή για τη κοινωνικοοικονομική σύνθεση της Ευρώπης

Να μην στέλνουν αιτούντες άσυλο πίσω στην Ουγγαρία μέχρι η χώρα να τροποποιήσει τον νέο νόμο, που προβλέπει την υποχρεωτική κράτηση των μεταναστών, ώστε να συνάδει με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει αποκαλέσει τη μαζική μετανάστευση απειλή για τη κοινωνικοοικονομική σύνθεση της Ευρώπης και «δούρειο ίππο της τρομοκρατίας» και η Ουγγαρία αποτέλεσε κεντρικό σημείο στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης από το 2015.

«Αφότου τέθηκε σε ισχύ στις 28 Μαρτίου, οι νέοι αιτούντες άσυλο, περιλαμβανομένων παιδιών, κρατούνται σε κοντέινερ που περιβάλλονται από υψηλούς φράκτες από συρματόπλεγμα στα σύνορα καθ΄όλη τη διάρκεια των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Από τις 7 Απριλίου, κρατούνταν εκεί 110 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών με τις οικογένειές τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της UNHCR.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)