O Λαβρόφ στηρίζει εκδήλωση ρωσικής οργάνωσης στην Κέρκυρα, παρά τις καταγγελίες Κοτζιά

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δημοσιοποίησε, μέσω του Sputniknews, το χαιρετισμό του στο Φεστιβάλ Χριστιανικής Κουλτούρας Ελλάδας – Ρωσίας «Μαζί δια μέσου των αιώνων» που διεξάγεται από τις 9 έως τις 15 Αυγούστου στην Κέρκυρα, πλέκοντας το εγκώμιο της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης, οργάνωση που κατήγγειλε χθες σε ανακοίνωσή του ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Λαβρόφ, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη για πολύ καιρό. Οι δύο χώρες μοιράζονται για αιώνες δεσμούς φιλίας και κοινής σχέσης, και την αίσθηση του πολιτισμού και της πνευματικής ενότητας, τονίζει στο μήνυμά του.

Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης, συμβάλει στην ενδυνάμωση των ποικίλων δεσμών που συνδέουν την Ρωσία και την Ελλάδα. «Μία καθαρή απόδειξη αυτής της συνεισφοράς είναι η επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης που αποτέλεσε σημαντικό μέρος του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία», αναφέρει.

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι είναι βαθιά συμβολικό ότι το φόρουμ τιμά τον Ναύαρχο Φίοντορ Ουσακόφ, επιφανούς ρώσου αξιωματούχου του ναυτικού και ελευθερωτή των Ιονίων Νήσων.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα εορτάζει τους επιφανείς συμπατριώτες μας, θυμάται τον ρόλο της Ρωσίας στην εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της νέας ελληνικής πολιτειακής κατάστασης. Εορτάζοντας τα λαμπρά γεγονότα του κοινού μας παρελθόντος μας βοηθά να διατηρούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να προωθούμε την εποικοδομητική διμερή ατζέντα προς όφελος των λαών μας», αναφέρει ο Λαβρόφ.

Κλείνοντας, τονίζει ότι χωρίς αμφιβολία το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προσφέρει ενδιαφέρουσες στιγμές στους λάτρεις του πολιτισμού.

Οι καταγγελίες Κοτζιά

Χθες, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε καταγγείλει την Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης, τονίζοντας σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι «είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.

Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της “Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας”, οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής».

Απελαύνονται σήμερα οι έλληνες διπλωμάτες από τη Μόσχα

Στο ναδίρ βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς η Παρασκευή υπήρξε μέρα διαδοχικών εξελίξεων για τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και τελεσίγραφα.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα, Σάββατο καλούνται να έχουν εγκαταλείψει τη Μόσχα οι δύο έλληνες διπλωμάτες, που απελάθηκαν από τη Ρωσία, μετά τα αντίμετρα που ανακοινώθηκαν εις βάρος της Αθήνας.

Συνεζίχεται το αλαλούμ με τη φερόμενη μετάθεση στην Αθήνα του έλληνα πρέσβη στη Μόσχα

Στην Ελλάδα φέρεται να επιστρέφει ο μέχρι πρότινος πρέσβης της χώρας στη ΡωσίαΑνδρέας Φρυγανάς, μετά από σχετική απόφαση που φέρεται να έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε και το sputniknews.gr, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook