Ο Γκρούεφσκι «συνελήφθη» να δειπνεί σε πολυτελές εστιατόριο της Ουγγαρίας – Εξελίξεις στην έρευνα της διαφυγής του

Μετά τη φωτογραφία που δείχνει τον καταδικασμένο πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να κυκλοφορεί άνετος και χαλαρός στους δρόμους της Ουγγαρίας, ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τον Νίκολα Γκρούεφσκι να γευματίζει σε ακριβό εστιατόριο της πόλης.

Αναλυτικότερα, σε βίντεο που παρουσίασε η ουγγρική ιστοσελίδα «24.hu», ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ γευματίζει σε ένα γνωστό εστιατόριο της Βουδαπέστης με άλλα δύο άτομα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σκοπιανή ιστοσελίδα 24.mk, το ένα άτομο που δειπνεί με τον Νίκολα Γκρούεφσκι μοιάζει φυσιογνωμικά με ένα μέλος του VMRO-DPMN, το οποίο έχει καταδικαστεί για το ίδιο σκάνδαλο με τον πρώην πρωθυπουργό.

Στο βίντεο φαίνεται ο δημοσιογράφος να προσπαθεί να θέσει στον Γκρουέφσκι κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τη διαφυγή του στην Ουγγαρία, αλλά δεν λαμβάνει απάντηση, καθώς αυτός βιάζεται να μπει στο αυτοκίνητό.

«Πώς φτάσατε στην Ουγγαρία, κ. Γκρούεφσκι; Ποιος σας βοήθησε να διαφύγετε;», ρωτά ο δημοσιογράφος, χωρίς όμως να παίρνει την παραμικρή απάντηση.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μυστήριο εξακολουθεί να παραμένει η κατοικία του κ. Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία με πληροφορίες από σκοπιανά Μέσα να αναφέρουν ότι φιλοξενείται στη βίλα του -επίσης ακροδεξιού- πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Η ΠΓΔΜ περιμένει την απάντηση της Ουγγαρίας για την έκδοση Γκρούεφσκι 

Την ίδια στιγμή, η γενική εισαγγελίας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με τη διαφυγή του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και ποιος τον βοήθησε να φτάσει στην Ουγγαρία.

Παράλληλα, όσον αφορά το αίτημα έκδοσης που έχει απευθύνει η ΠΓΔΜ προς την Ουγγαρία, αυτό εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο. Όπως ανέφερε η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας η προθεσμία ακόμη δεν έχει παρέλθει, και η ΠΓΔΜ είναι διατεθειμένη να περιμένει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα την απάντηση της Βουδαπέστης.

Όταν παρέλθει η προθεσμία, η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να προχωρήσει στις κατάλληλες νομικές διαδικασίες.
Το χρονικό της διαφυγής

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά, διέφυγε πριν περίπου ένα μήνα στην Ουγγαρία.

Ο Γκρούεφσκι, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του, είχε γνωστοποιήσει μέσω Facebook πού βρισκόταν και τι σκόπευε να κάνει. «Τις τελευταίες ημέρες, δέχθηκα αναρίθμητες απειλές κατά της ζωής μου», έγραψε ο πολιτικός. «Βρίσκομαι στη Βουδαπέστη και ζητώ πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές αρχές».

Ο Γκρούεφσκι κηρύχθηκε επίσημα φυγάς τρεις ημέρες αφότου δεν παρουσιάστηκε στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή διετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, μια υπόθεση που ανάγεται στο 2012.

Ο 48χρονος Γκρούεφσκι ήταν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE ως τα τέλη του 2017.

Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, για την υπόθεση αγοράς πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το Δημόσιο της ΠΓΔΜ, το οποίο κόστισε περισσότερα από 600.000 ευρώ.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook