Αφού κατάφερε να επιβιώσει από παραπάνω από 600 απόπειρες δολοφονίας, να αψηφήσει 10 Αμερικανούς προέδρους και να διαμορφώσει μισό αιώνα ιστορίας, ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται αισίως 90 χρονών σήμερα.

Η ιστορία της ζωής του είναι πασίγνωστη έχοντας αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και θαυμασμού για παραπάνω από μισό αιώνα, ωστόσο κάποιες πτυχές της προσωπικότητάς του είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Παρακάτω παρατίθενται έξι χαρακτηρισμοί της προσωπικότητάς του φυσικού ηγέτη της σύγχρονης Κούβας, ο οποίος κατάφερε τα πάντα στη διάρκεια του 20ου αιώνα και όπως φαίνεται, έχει πολλές πιθανότητες να αφήσει το στίγμα του και στον 21ο.

– Ο επιζών: Τα χρόνια έχουν αφήσει το σημάδι τους στον “πατέρα” της κουβανικής επανάστασης, ο οποίος παρέδωσε την εξουσία στον αδερφό του Ραούλ πριν από δέκα χρόνια. Από τότε τα μαύρα γένια του έχουν μετατραπεί σε γκρι, ενώ έχει απαρνηθεί τα φημισμένα Cohiba πούρα του, για χάριν της υγείας του. Έκτοτε εμφανίζεται δημοσίως σπάνια. Ωστόσο ζει.

Κανείς δεν θα μπορούσε να διαβλέψει το μέλλον του και τη θέση του στην ιστορία, όταν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα επιτιθέμενος στους στρατώνες της Μονκάδα το 1953, κατά τη διάρκεια επιδρομής που υπήρξε ο προάγγελος της Κουβανικής Επανάστασης. Ο 26χρονος τότε Κάστρο συνελήφθη και φυλακίστηκε για την αποτυχημένη αυτή επιδρομή, η οποία έληξε με την εκτέλεση δεκάδων ανταρτών από τις δυνάμεις του δικτάτορα Μπατίστα.

Έξι χρόνια μετά θα έμπαινε θριαμβευτικά στην πρωτεύουσα Αβάνα, έχοντας επιστρέψει από την εξορία, για να οδηγήσει έναν στρατό ανταρτών ο οποίος κάποτε αριθμούσε 12 άνδρες απέναντι στις καθεστωτικές δυνάμεις των 80.000.

Η απίθανη αυτή νίκη έφερε στην πόρτα των Ηνωμένων Πολιτειών -και μάλιστα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου- την “απειλή” του κομμουνισμού, οπότε και η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) σε συνεργασία με Κουβανούς εξόριστους, προσπάθησε να δολοφονήσει τον Κάστρο 634 φορές, όπως έχει εκτιμήσει ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Κάστρο, Φαμπιάν Εσκαλάντε.

Ο Κάστρο είπε κάποτε στον Ισπανό δημοσιογράφο, Ιγκνάσιο Ραμονέτ, ότι κουβαλούσε σχεδόν πάντα πάνω του το πιστόλι τύπου Browning, απλά για να αισθάνεται ασφαλής, αρνήθηκε ωστόσο ότι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. “Έχω για γιλέκο την ηθική μου. Είναι ισχυρή και πάντα με προστάτευε”, είχε πει σε δημοσιογράφους το 1979, προτάσσοντας το στήθος του.

– Ο γόης: “Ήμουν τόσο εντυπωσιασμένη που απλά μπορούσα να κοιτάξω το πρόσωπό του και να πω ότι τον αγαπώ”, είχε πει η Μερσέντες Γκονζάλες, η οποία είχε δει τον Κάστρο μόλις δύο φορές από κοντά. Αισθάνθηκε, λέει, μία ακατανίκητη έλξη.

Με το τραχύ βλέμμα του αντάρτη αλλά και την επιβλητική του προσωπικότητα, ο Κάστρο συνάρπαζε επί μακρόν τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες.

“Προβάλλει μία πολύ ελκυστική δημόσια εικόνα. Είναι μέρος του θρύλου του”, λέει ο συγγραφέας του βιβλίου “Λεξικό των σκέψεων του Φιντέλ Κάστρο”, Σαλομόν Σούσι.

Επισήμως ο Κάστρο παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε επτά παιδιά από τρεις γυναίκες. Οι φήμες ωστόσο μυστικών σχέσεων αλλά και περισσότερων παιδιών, αφθονούν. Ο ίδιος πάντως κρατάει για τον εαυτό του την ιδιωτική του ζωή, λέγοντας το 1992 ότι η ιδιωτική ζωή δεν θα πρέπει να αποτελεί εργαλείο για τη δημοσιότητα ή την πολιτική.

– Ο εχθρός: Ο Κάστρο τάχθηκε εξαρχής κατά της αμερικανικής “αυτοκρατορίας”, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της γειτονικής υπερδύναμης, δυσαρέσκεια που “κρατάει” εν μέρει μέχρι και σήμερα.

Μετά την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Κούβα τον Μάρτιο, επίσκεψη που σφράγισε την ιστορική επαναπροσέγγιση των δύο εθνών, ο Κάστρο είπε χαρακτηριστικά ότι οι Κουβανοί δεν θα πρέπει να ξεγελαστούν από τις “γεμάτες σιρόπι” κουβέντες του Αμερικανού προέδρου, υπενθυμίζοντας την επί μακρόν εχθρότητα με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην αποτυχημένο εισβολή στην Κούβα στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961.

Τόσο μετά την κακότεχνη αυτή προσπάθεια της CIA, όσο και με την ένταση που προκλήθηκε κατά την κρίση των πυραύλων ένα χρόνο μετά, ο Κάστρο ξεκίνησε τον κανόνα της “σιδερένιας γροθιάς” για μισό αιώνα, φυλακίζοντας έναν από τους διοικητές του, τον Χούμπερ Μάτος, για 20 χρόνια, όταν ο τελευταίος επέκρινε τη στροφή του καθεστώτος προς τον κομμουνισμό.

Ο Κάστρο επεφύλαξε ακόμη πιο σκληρή μεταχείριση για τους Κουβανούς αντιφρονούντες, με την Μάρθα Μπεατρίς Ρόκε, μία εκ των 75 πολιτικών αντιπάλων του Κάστρο που φυλακίστηκε την “Μαύρη Άνοιξη” του 2003, να αναφέρει ότι “Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας εγωπαθής, εγωιστής, εγωκεντρικός. Θα τον θυμάμαι πάντα σαν ένα δικτάτορα”.

– Το αουτσάιντερ: Ο Κάστρο είχε μία τάση να προσπαθεί να καταφέρει το φαινομενικά αδύνατο.

Το 1961 προσπάθησε να εξαλείψει τον αναλφαβητισμό, μέσω μίας φιλόδοξης εκστρατείας εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού. Όταν πραγματοποιήθηκε η “έξοδος” των εξόριστων Κουβανών, η χώρα έμεινε με μόλις 3.000 γιατρούς, κάτι που τον ώθησε στο να κάνει το νησί “ιατρική υπερδύναμη”. Σήμερα η Κούβα έχει 88.000 γιατρούς και ένα από τα πιο σεβαστά συστήματα υγείας στον κόσμο.

Άλλα έργα του ωστόσο ήταν λιγότερο επιτυχή. Το 1970 με την οικονομία της χώρας να έχει “στραγγαλιστεί” από το αμερικανικό εμπάργκο, διέταξε μία πανεθνική εκστρατεία ώστε να μαζέψει 10 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης, ποσό που θα αποτελούσε ρεκόρ. Παρά τη μαζική κινητοποίηση των Κουβανών, η εκστρατεία απέτυχε.

Οι Κουβανοί επίσης αναφέρονται συχνά στα λεγόμενα “σχέδια Φιντέλ” τα οποία δεν βρήκαν “στόχο”, όπως η αύξηση των βουβαλιών ή η μετατροπή της Κούβας σε παραγωγό τυριού παγκόσμιας κλάσης, παρά την έλλειψη αγελάδων.

– Το είδωλο: Ο Κάστρο αποτέλεσε ήρωα και πρότυπο για επαναστατικά κινήματα και αγώνες για ανεξαρτησία σε όλο τον κόσμο.

Έστειλε 386.000 στρατιώτες να πολεμήσουν σε “καυτά” μέτωπα, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου: Αγκόλα, Αιθιοπία, Κονγκό, Αλγερία και Συρία. Ο ίδιος υποστήριξε αριστερούς αντάρτες σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Τα αποτελέσματα αυτών των στρατιωτικών επεμβάσεων υπήρξαν ανάμικτα, ωστόσο ο συμβολισμός ήταν ισχυρός. “Είναι η πιο σημαντική προσωπικότητα του 20ου αιώνα στο δυτικό ημισφαίριο”, δήλωσε ο Ιβάν Μάρκεζ, δεύτερος στην ιεραρχία των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας. “Η επανάσταση του Κάστρο άναψε την επιθυμία να αγωνιστούμε, να πάρουμε τα βουνά, να αρπάξουμε ένα όπλο και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα”, δήλωσε ο Μάρκεζ.

– Ο μύθος: Όταν ο Κάστρο έδινε την ομιλία του διακηρύσσοντας τον θρίαμβο της επανάστασης το 1959, ένα λευκό περιστέρι προσγειώθηκε στον ώμο του. Ο άνδρας αυτός, είχε γίνει και επίσημα μύθος.

Σε μία χώρα όπου ο καθολικισμός αναμιγνύεται με τις αφρικανικές θρησκείες, οι Κουβανοί λένε ότι ο Κάστρο προστατεύεται από τον Ομπατάλα, την πιο ισχυρή από της θεότητες της “Orisha”. Κάποιοι τον θεωρούσαν αθάνατο, μέχρι μία κρίση στην υγεία του τον ανάγκασε να παραδώσει την εξουσία το 2006. Παρόλα αυτά, επέζησε.

Τον περασμένο Απρίλιο, φάνηκε ωστόσο ότι είπε το “αντίο”. “Σύντομα θα είμαι όπως οι υπόλοιποι. Έρχεται η ώρα για όλους”, είπε.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας