• Επιστολή του Ντάισελμπλουμ σχετικά με την ατζέντα του Eurogroup της 22ης Μαϊου
  • «Η ολλανδική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης»

Αναφορές στην Ελλάδα και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους κάνει o ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ατζέντα του Eurogroup της 22ης Μαϊου.

«Για το θέμα του χρέους θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στο Eurogroup», τονίζει χαρακτηριστικά ο ολλανδός πολιτικός.

«Το Eurogroup θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Στη συνέχεια το Eurogroup θα συζητήσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν προκειμένου αυτή να βελτιωθεί.

Οι θεσμοί και η Ελλάδα έχουν έλθει σε συμφωνία επί του πακέτου μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το υπόλοιπο του προγράμματος και θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά.

Υπήρξαν συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο πεδίο της αγοράς εργασίας και τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων στο πεδίο των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος.

Ακόμη, υπήρξε συμφωνία για αναπροσαρμογές στην μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά λιγνίτη.

Επίσης, συμφωνήθηκε τι πρέπει να γίνει προκειμένου να καταστούν πλήρως λειτουργικά η συσταθείσα τον Ιανουάριο Ανεξάρτητη Φορολογική Αρχή και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα υπάρξει νέα νομοθεσία και αλλαγές στο πεδίο του πτωχευτικού», ανέφερε.

Συνέχισε τονίζοντας ότι:«Προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει την εφαρμογή ενός μεγάλου αριθμού προαπαιτούμενων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά πριν από το Eurogroup της 22ης Μάϊου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το Eurogroup για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Επίσης ο ΕΜΣ αναμένεται να υποβάλλει πρόταση για την έκταση και την μορφή που θα έχει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Η εκταμίευση μπορεί να γίνει μόνον εάν από την οριστική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά και έχουν εφαρμοστεί τα προαπαιτούμενα.

Η ολλανδική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Για τον λόγο αυτό είναι θετικό που οι ελληνικές αρχές έχουν έλθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επί του πακέτου μέτρων.

Εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό όλα τα προαπαιτούμενα».ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας